Data GDP Eropah Beri Petunjuk Terbaru! Adakah Eropah Berjaya Mengelak Kemelesetan Ekonomi?

204

Ekonomi zon Eropah dilihat stabil pada suku tahun keempat 2023, berdasarkan angka awal yang diterbitkan oleh agensi statistik Kesatuan Eropah pada hari Selasa.

Berdsarkan data terbaru, EU dilihat hanya sipi-sipi mengelakkan kemelesetan yang telah diramalkan dalam undian Reuters terhadap ahli ekonomi, berikutan penurunan 0.1% dalam GDP pada suku ketiga. GDP zon Eropah yang disesuaikan secara bermusim adalah mendatar berbanding dengan suku sebelumnya dan berkembang sebanyak 0.1% berbanding tahun sebelumnya. Dalam anggaran awal, Kesatuan Eropah dijangka mencatat pertumbuhan sebanyak 0.5% sepanjang 2023.

Ekonomi terbesarnya, Jerman, mencatat penyusutan ekonomi sebanyak 0.3% pada suku terakhir tahun itu, berdasarkan angka yang juga dikeluarkan pada hari Selasa. Negara itu hampir mengelakkan kemelesetan teknikal disebabkan oleh penyesuaian ke atas bacaannya untuk suku ketiga, di mana ekonomi berada fasa stagnan. Ekonomi Perancis adalah stabil pada suku keempat, manakala Sepanyol melebihi jangkaan untuk berkembang sebanyak 0.6%.

Bagaimanapun, penunjuk sentimen zon Eropah oleh European Commission pada masa yang sama menunjukkan penurunan dalam keyakinan pengguna walaupun prospek untuk perniagaan dalam perkhidmatan dan industri sedikit lebih optimis.

Ekonomi zon Eropah berada dalam “fasa lemah yang berpanjangan” yang didorong oleh Jerman, manakala ekonomi di selatan Eropah menerajui dalam pertumbuhan, kata Bert Colijn, pakar ekonomi utama di ING, dalam sebuah nota.

Jurang mata wang euro dan US dollar dilihat  semakin meningkat, sebahagian dijelaskan oleh penurunan lebih besar dalam upah yang disesuaikan dengan inflasi, harga tenaga yang memberi kesan kepada industri, dan tahap sokongan fiskal yang lebih rendah.

Nilai euro terus mencatat keuntungan berbanding US dolar selepas data yang dikeluarkan pada hari Selasa, juga mencatat keuntungan yang tipis berbanding paun British. Ekonomi AS melampaui jangkaan untuk penghujung tahun, berkembang sebanyak 3.3% pada suku keempat. Angka UK dijadualkan keluar pada pertengahan Februari.

Bank Pusat Eropah telah menaikkan kadar faedah ke paras tertinggi rekod sepanjang setahun setengah yang lalu, mencipta keadaan kewangan yang lebih ketat di seluruh rantau tersebut yang telah membantu menyejukkan inflasi dari puncak 10.6% pada Oktober 2022 hingga 2.9% pada Disember. Angka awal inflasi zon Eropah terkini dijadualkan akan dikeluarkan pada hari Khamis.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat