Data Inflasi AS Penentu Hala Tuju Emas Seterusnya!

915

Emas meraih sedikit sokongan untuk meningkat selepas Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) menurunkan unjuran terbarunya untuk pertumbuhan ekonomi global.

Pengurangan dalam prospek ekonomi IMF dibuat kerana dipengaruhi oleh kebimbangan terhadap masalah rantaian bekalan di negara maju dan keadaan kesihatan yang semakin buruk di negara-negara baru muncul.

Selain itu, dagangan emas juga mendapat keuntungan daripada kemerosotan yang dicatatkan hasil perbendaharaan AS 10 tahun susulan lelongan bon yang berlangsung pada sesi sebelum ini.

Logam berharga itu pada mulanya jatuh rendah ketika dagangan dolar greenback meningkat ke tahap ketinggian terbaru satu tahun pada sesi New York. Namun, dengan penyusutan hasil bon dan unjuran terbaru IMF, ia kembali menokok ke sekitar harga $1,769 per auns.

Tekanan harga tenaga yang meningkat bukan sahaja memberi dorongan buat safe-haven dolar greenback, tetapi juga memberi sokongan buat emas sebagai lindung nilai inflasi.

Bagaimanapun, disebabkan jangkaan bahawa Federal Reserve (Fed) akan mula mengurangkan rangsangannya tidak lama lagi, menyebabkan emas tidak berdaya untuk menokok lebih tinggi.

Pada sesi Asia, spot emas didagangkan sedikit berubah pada $1,761 per auns, sementara niaga hadapan emas pula positif pada $1,762 per auns.

Data inflasi AS yang akan diterbitkan pada malam ini juga akan menjadi tumpuan pelabur emas sebagai rangsangan untuk hala tuju emas seterusnya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat