Data Inflasi Dilihat Perlahan Pada Jun, Adakah Ini Mendorong The Fed Akhiri Kenaikan Kadar?

271

Inflasi tahunan AS perlahan dengan ketara pada bulan Jun, mungkin dapat mendorong Federal Reserve untuk mengakhiri siklus kenaikan kadar faedah terpantas sejak tahun 1980-an.

Inflasi yang diukur dengan indeks harga belanja peribadi (PCE) meningkat 0.2% bulan lalu setelah meningkat 0.1% pada Mei, menurut Jabatan Perdagangan pada hari Jumaat. Dalam tempoh 12 bulan hingga Jun, indeks harga PCE meningkat 3.0%. Ia adalah kenaikan tahunan terkecil sejak Mac 2021 dan mengikuti kenaikan sebanyak 3.8% pada Mei.

Jika dikecualikan komponen makanan dan tenaga yang tidak stabil, indeks harga PCE inti meningkat 0.2% setelah meningkat 0.3% pada bulan sebelumnya. Itu menurunkan kenaikan tahunan dalam indeks harga PCE inti yang disebut kepada 4.1%, kenaikan terkecil sejak September 2021. Indeks harga PCE inti tahunan meningkat 4.6% pada bulan Mei.

Inflasi tahunan melambat ketika lonjakan tahun lalu dikeluarkan daripada kiraan. Harga komoditi makanan kembali ke tahap sebelum pencerobohan Russia ke Ukraine pada Februari 2022.Pakar ekonomi telah meramalkan indeks harga PCE teras meningkat 0.2% dan meningkat 4.2% tahunan. Federal Reserve mengawasi indeks harga PCE untuk sasaran inflasi 2%.

Bank pusat AS pada hari Rabu meningkatkan kadar dasar sebanyak 25 mata asas menjadi julat 5.25%-5.50%, tahap yang terakhir dilihat sebelum krisis pasaran perumahan 2007 dan yang belum berlaku secara konsisten selama kira-kira 22 tahun.

Pengerusi Fed Jerome Powell memberitahu wartawan bahawa “The Fed mungkin akan meningkatkan kadar dana lagi pada mesyuarat bulan September jika data membenarkannya.” Powell juga menambah bahawa “adalah mungkin kita akan memilih untuk mengekalkan kadar tetap pada mesyuarat itu.”

Pertumbuhan inflasi perlahan dan pertumbuhan perbelanjaan pengguna yang sederhana telah meningkatkan peluang bagi ekonomi untuk mencapai pendaratan lembut seperti yang dibayangkan oleh pembuat dasar.

Perbelanjaan pengguna, yang menyumbang lebih dari dua pertiga daripada aktiviti ekonomi AS, meningkat 0.5% bulan lalu, demikian juga dilaporkan oleh Jabatan Perdagangan. Data untuk Mei telah dikemaskini untuk menunjukkan perbelanjaan meningkat 0.2% berbanding 0.1% seperti yang dilaporkan sebelum ini. Ekonom telah meramalkan perbelanjaan meningkat 0.5%.

Data ini dimasukkan dalam anggaran kemajuan KDNK suku kedua, yang diterbitkan pada hari Khamis. Perbelanjaan pengguna meningkat pada kadar tahunan 1.6% suku lalu, melambat dari kadar 4.2% pada suku Januari-Mac. Pengurangan dalam perbelanjaan sebahagiannya disebabkan oleh kesukaran menyesuaikan data untuk fluktuasi musiman berikutan lonjakan pada suku pertama.

Kenaikan itu mencukupi untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi pada kadar 2.4% suku lalu dari kadar 2.0% yang dilaporkan dalam tiga bulan pertama tahun ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat