Data Inflasi Kekal Tinggi, Naik Mengatasi Jangkaan Sebanyak 0.4% Pada Bulan April!

510

Inflasi kekal tinggi pada bulan April, berpotensi mengukuhkan peluang bahawa kadar faedah boleh kekal lebih tinggi untuk lebih lama, berdasarkan indikator PCE yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Indeks harga perbelanjaan penggunaan peribadi, yang mengukur pelbagai barangan dan perkhidmatan dan melaraskan perubahan dalam tingkah laku pengguna, meningkat 0.4% untuk bulan itu tidak termasuk kos makanan dan tenaga, lebih tinggi daripada anggaran 0.3% Dow Jones.

Pada asas tahunan, PCE ini telah meningkat 4.7%, 0.1 mata peratusan lebih tinggi daripada jangkaan, lapor Jabatan Perdagangan. Termasuk makanan dan tenaga, PCE juga meningkat 0.4% dan meningkat 4.4% daripada setahun lalu, lebih tinggi daripada kadar 4.2% pada bulan Mac.

Indeks US dolar kembali mengukuh berbanding enam matawang utama selepas data digunakan dengan mengurangkan penyusutan sebanyak 0.15% kepada paras dagangan 104.013.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat