Data Inflasi PPI Akhirnya Beri Lebih Banyak Pengesahan Terhadap Inflasi! Ini Fakta Yang Perlu Diketahui Pasaran

665

Pertumbuhan harga pengeluar AS akhirnya memberi lebih kepastian terhadap keadaan inflasi di A.S pada bulan Oktober dengan dilaporkan catat bacaan yang kurang daripada yang dijangkakan.

Indeks harga pengeluar untuk permintaan akhir meningkat 8% daripada setahun yang lalu, keuntungan tahunan terkecil dalam lebih setahun, dan 0.2% dari bulan sebelumnya berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Jabatan Buruh sebentar tadi. Para penganalisis malah menganggarkan kenaikan ahunan 8.3% dan kenaikan 0.4% daripada bulan sebelumnya.

Pasaran niaga hadapan saham AS dan Perbendaharaan meningkat susulan laporan. Indeks US dolar pula susut 0.86% kepada paras dagangan 105.588.

Tidak termasuk komponen makanan dan tenaga yang tidak menentu, PPI teras dilaporkan tidak berubah pada bulan Oktober dan meningkat 6.7% pada asas tahunan. Data itu datang susulan kenaikan bulanan yang lebih kecil daripada jangkaan dalam indeks harga pengguna Oktober, yang dilihat oleh para pelabur dan Wall Street sebagai petanda bahawa kenaikan harga terpantas dalam beberapa dekad akhirnya mula surut.

Selepas memuncak pada Mac pada 11.7% pada asas tahunan, pertumbuhan harga pengeluar telah menjadi sederhana di tengah-tengah rantaian bekalan yang bertambah baik, permintaan yang lebih perlahan dan harga komoditi yang semakin lemah. Tidak termasuk makanan dan tenaga, kos barangan menurun pada bulan tersebut dan harga perkhidmatan jatuh buat kali pertama sejak 2020.

Rizab Persekutuan, yang memerhatikan semua data inflasi dengan teliti, dijangka akan memperlahankan kadar kenaikan kadar faedah tidak lama lagi, walaupun para penggubal telah menekankan mereka kekal komited untuk menjinakkan inflasi.

Laporan Selasa menunjukkan harga barangan meningkat 0.6%, mencerminkan peningkatan dalam makanan dan tenaga. Harga perkhidmatan merosot 0.1%, termasuk penurunan dalam kos perdagangan, pengangkutan dan pergudangan.

Data berasingan juga menunjukkan pengurangan tekanan kos. Data ISM bagi harga yang dibayar untuk bahan mentah oleh pengilang merosot bulan lepas ke bacaan terendah sejak Mei 2020.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat