Data KDNK Kanada Menurun, Tumpuan Terarah Pada Laporan Pekerjaan NFP Malam Ini

690

Matawang dolar USD didagangkan merosot berbanding matawang utama yang lain pada Khamis, jatuh ke paras terendah dua minggu dagangan berbanding USD setelah menerima tekanan daripada unjuran ekonomi Amerika Syarikat yang lebih berwaspada oleh FED sekaligus menguatkan lagi jangkaan pasaran bahawa bank pusat tersebut semakin menghampiri fasa akhir kitaran pengetatan pada dasar monetarinya. Kenyataan dovish FED yang dikeluarkan pada Rabu mencetuskan situasi panik dalam pasaran di mana melihatkan kejatuhan ketara pada nilai dagangan USD.

FED menyatakan mereka mampu untuk bersabar daripada tindakan menaikkan kadar faedah pada tahun ini berikutan ketidaktentuan pada unjuran ekonomi Amerika Syarikat. Namun begitu, matawang USD berjaya mengukuhkan semula nilai daganganya pada sesi pasaran New York sehingga ke penghujung sesi setelah data jualan rumah baru di Amerika Syarikat menunjukkan angka yang lebih tinggi berbanding jangkaan pasaran serta juga pada bacaan sebelumnya. Pasaran hari ini akan tertumpu pula pada laporan data pekerjaan NFP Amerika Syarikat yang ditunggu-tunggu setiap awal bulan di mana pada kebiasannya akan memberikan impak besar terhadap pergerakan harga khususnya melibatkan pasangan matawang USD.

Beralih pada perkembangan di zon Eropah, dagangan EURO menunjukkan penurunan dari paras tertinggi tiga minggu berbanding dolar USD selepas ahli majlis penasihat dalam bank pusat Eropah serta Presiden Bundesbank, Jens Weidmann memberikan gambaran negatif terhadap perkembangan jangka pendek pada ekonomi di mana beliau mengatakan risiko pertumbuhan akan berterusan lebih lama daripada yang dijangkakan.

Data ekonomi zon Eropah secara keseluruhannya menunjukkan bacaan data yang kurang memuaskan dengan bacaan pada data jualan runcit di Jerman adalah yang paling merosot. Sesi pasaran Eropah hari ini akan turut mengeluarkan laporan data ekonomi khususnya di Jerman, Sepanyol,Perancis dan juga Itali. Jika bacaan data ekonomi masih belum menunjukkan potensi untuk mengukuh, dagangan EURO dalam jangka masa terdekat berkemungkinan akan terus bergerak perlahan dan sukar untuk menarik perhatian para pelabur.

Sementara itu, matawang Sterling berjaya mengukuh pada dagangan Khamis dan mencatatkan kenaikan terbesar bulanan tahun ini setelah Britain dilaporkan sedang membuat persiapan untuk menyambung rundingan bersama Kesatuan Eropah dalam usaha mendapatkan kesepakatan berkaitan isu sempadan Ireland selepas Brexit. Namun, risiko pada dagangan Sterling masih dirasakan oleh para pelabur setelah undian Parlimen menolak pindaan pelan Brexit Theresa May.

Antara lain yang turut menjadi tumpuan pasaran semalam adalah data GDP (KDNK) di Kanada di mana seperti jangkaan, bacaan pada data tersebut menunjukkan penurunan dari paras 0.3% ke paras -0.1%. Penurunan pada data GDP sedikit sebanyak mengganggu momentum pengukuhan matawang dolar CAD setelah berjaya melonjakkan nilainya ekoran mendapat manfaat daripada kenaikan harga minyak mentah sebelum ini.

Manakala tumpuan untuk malam ini adalah pada data ekonomi di Amerika Syarikat melibatkan laporan pekerjaan NFP, purata pendapatan dan juga kadar pengangguran. Selepas itu, akan menyusul pula data PMI perkilangan tinjauan ISM yang dijangka akan mengekalkan angka bacaan seperti sebelumnya. Kawal dagangan penghujung minggu ini yang berkemungkinan akan merisikokan posisi dagangan anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat