Data Mengejutkan: Pertumbuhan Ekonomi AS Suku Pertama Disemak Ke Bawah!

277

Ekonomi AS berkembang lebih perlahan pada suku pertama daripada yang dianggarkan sebelum ini selepas semakan semula penurunan dalam perbelanjaan pengguna, lapor Jabatan Perdagangan pada hari Khamis.

Keluaran Dalam Negara kasar ukuran paling luas bagi aktiviti ekonomi berkembang pada kadar tahunan sebanyak 1.3% dari Januari hingga Mac, turun daripada anggaran awal 1.6% dan lebih perlahan berbanding kadar 3.4% dalam tiga bulan terakhir 2023.

Penurunan dalam pertumbuhan suku pertama mengikuti perkembangan terkini dalam bacaan jualan runcit dan perbelanjaan peralatan.

Satu ukuran inflasi pada suku pertama telah disemak turun kepada 3.3% daripada 3.4%, pertumbuhan tekanan harga suku tahunan paling tinggi dalam setahun. Selepas mereda sepanjang kebanyakan tahun lepas, ukuran inflasi muncul lebih tinggi daripada yang dijangkakan pada awal 2024, menyebabkan penggubal dasar Rizab Persekutuan menangguhkan jangkaan untuk mereka  beralih kepada pengurangan kadar faedah.

Semakan penurunan kepada KDNK membawa kadar pertumbuhan suku pertama kepada yang paling rendah sejak suku kedua 2022, ketika ekonomi menguncup, dan meninggalkan output di bawah kadar 1.8% yang dilihat oleh pegawai di Rizab Persekutuan sebagai potensi jangka panjang yang tidak inflasi.

Permulaan tahun yang perlahan ini tidak dijangka berterusan ke suku kedua, bagaimanapun sebahagian besarnya disebabkan oleh pengukuhan berterusan dalam pasaran pekerjaan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat