Data NFP Bercampur-Campur, Eur/Usd ‘Spiked’ Kebawah Sebelum Menguat

44

Data NFP sebentar tadi merekodkan kenaikan dalam jumlah pekerjaan sebanyak 227,000 berbanding jangkaan 175,000. Disember lalu data NFP mencatatkan 156,000 berbanding jangkaan sebanyak 175,000.

Sektor swasta menambah 237,000 pekerjaan pada tempoh sama dengan pekerjaan dalam sektor kerajaan mengalami kemerosotan 10,000 pekerjaan.

Kadar pengangguran naik kepada 4.8% dari 4.7% sebelum ini. Kadar penyertaan pekerja dalam pasaran buruh naik kepada 62.9% dari 62.7% yang menyokong kepada kenaikan kadar pengangguran.

Data upah ‘purata gaji per jam’ (Averaged hourly earnings) hanya merekodkan kenaikan 0.10% kali ini, berbanding bulan lalu yang mencatatkan kenaikan 0.40% dan juga jangkaan pasaran 0.30%.

Data secara keseluruhan masih mengekalkan keyakinan dalam ekonomi dan keupayaan ekonomi menghasilkan pekerjaan. Manakala kenaikan dalam kadar pengangguran menunjukkan masih ada sedikit masalah dalam pasaran buruh US.

Dalam data upah, ‘purata gaji per jam’ (Averaged hourly earnings) pula mengurangkan potensi kenaikan kadar oleh The Fed dalam kadar yang lebih cepat. Seperti yang telah dijelaskan, data ini lah yang menjadi perhatian pasaran dan penting dalam laporan kali ini.

Pasaran ketika ini mengurangkan jangkaan kenaikan kadar The Fed pada Mac. Sejurus data dikeluarkan Eur/Usd membuat spiked ke bawah sebelum menguat yang menunjukkan US dolar melemah ketika ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat