Data Pekerjaan AS Buatkan Saham Asia Berdarah

295

Pasaran saham Asia berada dalam kawasan ‘merah’ selepas data pekerjaan Amerika Syarikat (AS) yang kukuh menghakis sentimen kebimbangan namun turut menambah risiko pengetatan yang lebih agresif oleh Federal Reserve (Fed).

Selain itu, krisis geopolitik terus menjadi kebimbangan utama White House dengan Presiden Perancis, Emmanuel Macron akan melakukan lawatan ke Moscow.

Indeks meluas MSCI saham Asia-Pasifik luar Jepun jatuh 0.1% dengan Nikkei Jepun turun 0.4% dan Korea Selatan 0.6%.

Niaga hadapan S&P 500 dan Nasdaq Composite berubah sedikit selepas kegawatan pasaran pada minggu lalu apabila Amazon.com Inc meraih keuntungan sebanyak US$200 bilion sementara Meta Platfroms Inc milik Facebook sebaliknya.

Penganalisis Bank of America (BofA), Savita Subramanian menyatakan bahawa panduan syarikat bagi 2022 telah jatuh ketara dengan kebanyakan saham susut ekoran laporan pendapatan.

Laporan gaji bulan Januari menyaksikan pertumbuhan tahunan dalam purata pendapatan setiap jam meningkat pada 5.7% daripada 4.9% sementara senarai gaji untuk sebulan sebelumnya telah disemak semula sebanyak 709,000, seterusnnya mengubah secara radikal arah aliran pengambilan pekerja.

Seterusnya, angka harga pengguna bagi bulan Januari akan dikeluarkan pada Khamis dan ia boleh menunjukkan inflasi teras semakin pantas ke kadar terpantas sejak 1982 pada 5.9%.

Ekoran daripada itu, pasaran bergerak ke harga 33% peluang dimana Fed akan menaikkan kadar sebanyak 50 mata asas pada Mac dan prospek kadar akan mencapai 1.5% menjelang akhir tahun.

Beralih ke pasaran mata wang, Euro terus mendapat manfaat daripada keputusan hawkish European Central Bank (ECB) apabila pasaran menyaksikan kemungkinan masa kenaikan kadar pertama dan membuatkan hasil bon naik mendadak.

Dolar berada dalam kedudukan lebih baik daripada Yen Jepun ekoran pasaran masih melihat peluang kecil Bank of Japan (BOJ) akan melakukan pengetatan tahun ini, ia stabil pada 115.27 yen sementara Euro naik 132.06 Yen setelah mencanak 2.7% pada minggu lepas.

Pengukuhan Euro telah menyebabkan indeks Dolar turun pada 95.436 selepas susut 1.8% pada minggu lepas.

Harga minyak menghampiri paras tertinggi 7 tahun dengan minyak Brent naik 32 sen pada $92.97 setong sementara minyak mentah AS tambah 42 sen pada $91.89.

Emas terus mengukuh pada $1,808 per auns.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat