Data Pekerjaan Kanada Buat U-Turn! Pengurangan Bilangan Perkerjaan Dorong Harapan Pengurangan Kadar?

303

Ekonomi Kanada secara tidak dijangka kehilangan sebanyak 1,400 pekerjaan bersih pada bulan Jun, manakala kadar pengangguran meningkat lebih daripada yang dijangka kepada 6.4%, yang tertinggi dalam tempoh 29 bulan, berdasarkan data yang dikeluarkan pada hari Jumaat.

Penganalisis yang ditinjau oleh Reuters telah meramalkan peningkatan bersih sebanyak 22,500 pekerjaan dan kadar pengangguran meningkat kepada 6.3% daripada 6.2% pada bulan Mei.

Kadar pengangguran, yang berada pada trend menaik sepanjang tahun lalu, telah meningkat 1.3 mata peratusan sejak April 2023 dan kini adalah yang tertinggi sejak pengangguran 6.5% pada Januari 2022, berdasarkan data Statistics Canada. Tidak termasuk tahun-tahun pandemik coronavirus, pengangguran terakhir setinggi 6.4% pada Oktober 2017.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan purata gaji setiap jam bagi pekerja tetap meningkat kepada kadar tahunan sebanyak 5.6% daripada 5.2% pada bulan Mei. Kadar pertumbuhan gaji yang diikuti dengan teliti oleh Bank of Canada (BoC) kerana kesannya terhadap inflasi adalah yang terpantas sejak 5.7% pada bulan Disember.

Pertumbuhan gaji, yang cenderung ketinggalan dengan penyesuaian dalam pekerjaan, boleh mencerminkan pelbagai faktor, termasuk komposisi pekerjaan dan kesan tahun asas, kata Statscan.

Gabenor BoC Tiff Macklem berkata bulan lalu bahawa pasaran buruh telah sejuk dengan sewajarnya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan mencapai matlamat bank pusat untuk menyejukkan inflasi tidak perlu melibatkan kenaikan mendadak dalam pengangguran. Malah terdapat ruang untuk pertumbuhan ekonomi dan penciptaan pekerjaan tanpa membahayakan sasaran bank untuk inflasi 2%, kata gabenor.

Dolar Kanada, yang kebanyakannya tidak berubah dalam perdagangan awal, mengukuh 0.08% kepada 1.3624 berbanding US dolar A.S., atau 73.40 sen A.S.

Pasaran meningkatkan jangkaan mereka untuk pengurangan kadar bulan ini kepada 55% daripada sekitar 50% sebelum laporan pekerjaan tersebut.

Bank pusat menurunkan kadar dasar utama untuk kali pertama dalam lebih daripada empat tahun pada bulan Jun dan berkata lebih banyak pengurangan mungkin berlaku jika inflasi terus sejuk. Pengumuman kadar bank seterusnya adalah pada 24 Julai, kira-kira seminggu selepas data inflasi seterusnya dikeluarkan pada 16 Julai.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat