Data PMI Beri Petunjuk Penting, ‘King’ Dolar Kekal Bertakhta!

459

Melangkah cemerlang pada pembukaan suku tahun kedua 2024 semalam, US dolar berjaya papar prestasi positif dengan pengukuhan ketara nilainya disokong oleh data ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang diterbitkan.

Di sesi New York semalam, data PMI pembuatan AS tinjauan ISM catat bacaan yang memberangsangkan apabila angka mengatasi ramalan.

Bacaan terbaru untuk bulan Mac menunjukkan angka yang melepasi paras 50 mata menunjukkan pengembangan pada sektor tersebut buat pertama kali selepas angka penguncupan (bawah 50 mata) untuk 16 bulan berturut-turut sebelum ini.

Ini menjadi petunjuk penting buat ekonomi AS yang positif dan mencetus pengukuhan kepada mata wang US dolar.

Pengukuhan berlaku disebabkan bacaan data ekonomi tersebut telah mengurangkan jangkaan untuk langkah pemotongan kadar faedah oleh Federal Reserve (Fed) dilaksanakan pada Jun.

Situasi ini dilihat seiring dengan ucapan oleh Pengerusi Fed Jerome Powell pada penghujung minggu lalu yang mengatakan ekonomi AS masih kukuh dan tidak perlu tergesa-gesa untuk menurunkan kadar.

Justeru, penganalisis menjangkakan mata wang utama dalam pasaran kini akan ‘tunduk’ kepada raja US dolar untuk beberapa sesi dagangan seterusnya.

Tumpuan pada hari ini (Selasa) di sesi New York akan diterbitkan data JOLTS yang mengukur jumlah tawaran pekerjaan yang dibuka di AS pada bulan Februari.

Ini akan menjadi petunjuk awal untuk penilaian sektor buruh AS sebelum menyusul data pekerjaan ADP dan seterusnya laporan NFP di penghujung minggu nanti.

Jika kesemua komponen data pekerjaan adalah selari dengan data PMI semalam, peratusan untuk tindakan pemotongan kadar Fed akan semakin rendah dan ini akan mendorong pengukuhan berterusan buat US dolar.

Perkembangan pasaran komoditi, harga minyak mentah bagi kedua-dua penanda aras WTI dan Brent masing-masing berjaya pulih ke paras lebih tinggi dari paras dicapai pada pertengahan Mac lalu.

Sementara dagangan emas sedikit suram pada pembukaan April apabila harga dilihat sedikit berundur semula setelah berjaya memecah rekod harga tertinggi sepanjang masa di sesi Asia semalam, mencapai ketinggian sekitar $2,265.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat