Data Tempahan A.S Terbaru Buatkan ‘Trader’ Menarik Nafas Lega, Ini Sebabnya!

515

Pesanan baharu untuk barangan perkilangan A.S. dilaporkan meningkat dengan kukuh pada bulan Jun dan perbelanjaan perniagaan untuk peralatan adalah lebih kukuh daripada yang dijangkakan pada mulanya, menunjukkan pengukuhan dalam sektor pembuatan walaupun kadar faedah meningkat.

Jabatan Perdagangan berkata pada hari Rabu bahawa pesanan kilang meningkat 2.0% pada bulan Jun selepas meningkat 1.8% pada bulan Mei. Ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters meramalkan pesanan kilang akan meningkat 1.1%. Pesanan meningkat 13.5% pada asas tahun ke tahun.

Sektor pembuatan terus berkembang, walaupun momentumnya telah perlahan kerana kadar faedah yang lebih tinggi menyejukkan permintaan untuk barangan. Perbelanjaan juga mula kembali kepada perkhidmatan.

Tinjauan Institut Pengurusan Bekalan pada hari Isnin menunjukkan aktiviti kilang berkembang pada kadar sederhana pada bulan Julai, dengan ukuran pesanan baharu semakin berkurangan kerana pengeluar bimbang tentang lebihan inventori.

Peningkatan pesanan berlaku hampir di seluruh industri pada bulan Jun. Beberapa kenaikan mencerminkan harga yang lebih tinggi. Tempahan untuk komputer dan produk elektronik melonjak 1.7%. Tempahan untuk peralatan elektrik, peralatan dan komponen meningkat semula 2.8%.

Terdapat juga lonjakan 5.2% dalam tempahan peralatan pengangkutan, yang mencerminkan lonjakan tempahan untuk pesawat pertahanan dan alat ganti. Tetapi pesanan untuk logam utama jatuh 1.0%.

Penghantaran barangan perkilangan meningkat 1.1% selepas meningkat 2.1% pada bulan Mei. Inventori di kilang meningkat 0.4% selepas meningkat 1.3% pada bulan sebelumnya. Pesanan yang tidak diisi meningkat 0.7% berikutan kenaikan 0.3% pada bulan Mei.

Jabatan Perdagangan juga melaporkan bahawa pesanan untuk barangan modal bukan pertahanan, tidak termasuk pesawat, yang dilihat sebagai ukuran rancangan perbelanjaan perniagaan untuk peralatan, meningkat 0.7% pada bulan Jun dan bukannya 0.5% seperti yang dilaporkan bulan lepas.

Penghantaran barang modal teras ini, yang digunakan untuk mengira perbelanjaan peralatan perniagaan dalam laporan keluaran dalam negara kasar, meningkat 0.7% pada bulan Jun seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Tempahan kilang AS meningkat kukuh pada bulan Jun, mengatasi jangkaan membangkitkan harapan dan kepercayaan bahawa ekonomi masih lagi berkembang dan kemelesetan dapat dihindari.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat