Data Tuntutan Faedah Menurun Secara Mengejutkan! Adakah Ini Indikasi Yang Dinantikan?

500

Bilangan orang Amerika yang membuat tuntutan faedah pengangguran baru secara mengejutkan menurun pada minggu lepas, menunjukkan bahawa pertumbuhan pekerjaan kemungkinan tetap kukuh pada bulan Februari.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negara turun sebanyak 12,000 kepada 201,000 yang diselaraskan secara bermusim untuk minggu yang berakhir pada 17 Feb, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Pakar ekonomi yang ditemu bual oleh Reuters telah meramalkan 218,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Tuntutan tersebut berada pada tahap yang rendah, walaupun pemecatan berprofil tinggi pada permulaan tahun. Kesukaran untuk mendapatkan buruh semasa dan selepas pandemik Covid-19 secara umumnya telah menyebabkan majikan enggan mengurangkan bilangan pekerja. Produktiviti pekerja juga meningkat sementara ekonomi terus berkembang walaupun kenaikan kadar faedah yang besar dari Fed.

Minit mesyuarat bank pusat AS pada 30-31 Januari yang diterbitkan pada hari Rabu menunjukkan bahawa para pengubal dasar terus melihat pasaran buruh sebagai “kukuh,” tetapi beberapa di antara mereka “menyatakan bahawa kenaikan pekerjaan baru-baru ini berpusat di beberapa sektor, yang, dalam pandangan mereka, menunjukkan risiko ke bawah terhadap prospek pekerjaan.”

Sejak Mac 2022, the Fed telah meningkatkan kadar dasar dasarnya sebanyak 525 mata asas ke julat semasa 5.25%-5.50%.

Data tuntutan tersebut merangkumi tempoh di mana kerajaan menyelidiki perniagaan untuk komponen gaji bukan pertanian laporan pekerjaan Februari. Ekonomi menambah 353,000 pekerjaan pada Januari.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, sebagai proksi untuk pengambilan pekerja, turun sebanyak 27,000 kepada 1.862 juta semasa minggu yang berakhir pada 10 Feb, laporan tuntutan menunjukkan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat