Data Tuntutan Pengangguran Ini Beri Petanda Lebih Jelas! Ini Perkara Perlu Diketahui Pasaran

219

Jumlah orang Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran adalah mengejutkan dengan catat bacaan yang menurun pada minggu lepas, menunjukkan bahawa pasaran tenaga kerja masih ketat walaupun pertumbuhan pekerjaan perlahan.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri menurun sebanyak 12,000 kepada 237,000 yang telah disesuaikan secara mingguan bagi minggu yang berakhir pada 8 Julai, menurut Jabatan Buruh pada hari Khamis. Para ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan 250,000 tuntutan untuk minggu terkini.

Data ini termasuk cuti Hari Kemerdekaan yang jatuh pada hari Selasa lalu, yang mungkin menyebabkan sedikit distorsi. Pengilang automotif juga biasanya menutup kilang pada bulan Julai untuk menukar alat bagi model baru. Walau bagaimanapun, penutupan kilang sementara ini tidak sentiasa berlaku dan pada masa yang sama, yang boleh mengganggu model yang digunakan oleh kerajaan untuk menyingkirkan fluktuasi musiman dari data.

Laporan “Beige Book” oleh Federal Reserve pada hari Rabu menggambarkan permintaan tenaga kerja sebagai “kekal sihat” pada bulan Jun walaupun dengan kekurangan pekerja dalam bidang kesihatan, pengangkutan, perhotelan, serta jawatan berkebolehan tinggi. Tetapi ia juga mencatatkan bahawa “beberapa pihak melaporkan bahawa perekrutan menjadi lebih terarah dan selektif.”

Walau bagaimanapun, pasaran tenaga kerja perlahan, tetapi tidak ketara, ketika kesan kenaikan kadar faedah sebanyak 500 mata asas oleh bank pusat AS sejak Mac 2022 menyebar di seluruh ekonomi. Pertumbuhan pekerjaan pada bulan Jun adalah yang terkecil dalam 2-1/2 tahun.

Tuntutan, berbanding dengan saiz pasaran tenaga kerja, jauh di bawah tahap 280,000 yang dikatakan oleh para pakar akan menandakan perlambatan yang ketara dalam pertumbuhan pekerjaan.

Jumlah orang yang menerima faedah selepas minggu pertama bantuan, sebagai petunjuk untuk pengambilan pekerjaan, meningkat sebanyak 11,000 kepada 1.729 juta pada minggu yang berakhir pada 1 Julai, menunjukkan laporan tuntutan. Tahap tuntutan yang rendah secara sejarah menggambarkan bahawa beberapa pekerja yang dipecat mengalami tempoh pengangguran yang lebih singkat.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat