Data Tuntutan Terbaru Meningkat Luar Jangkaan, Adakah Pasaran Buruh Masih Kukuh?

471

Jumlah rakyat Amerika yang mengemukakan tuntutan baru untuk faedah pengangguran meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada minggu lepas ketika keadaan pasaran buruh secara beransur-ansur pulih.

Tuntutan awal untuk faedah pengangguran negeri meningkat sebanyak 9,000 kepada 221,000 yang diselaraskan secara mingguan untuk minggu yang berakhir pada 30 Mac, lapor Jabatan Buruh pada hari Khamis. Ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters telah meramalkan 214,000 tuntutan dalam minggu terkini.

Tuntutan telah berubah-ubah antara 212,000 dan 210,000 sepanjang bulan Mac. Terdapat 1.36 pekerjaan dibuka untuk setiap orang yang menganggur pada Februari berbanding dengan 1.43 pada Januari, berdasarkan data kerajaan yang dilaporkan minggu ini.

Kekurangan pekerja masih berterusan dalam industri seperti pembinaan. Walaupun jumlah pemecatan meningkat kepada paras tertinggi dalam 14 bulan pada bulan Mac, pengurangan pekerjaan dilihat tidak berubah berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu.

Daya tahan pasaran buruh kekal kukuh dalam ekonomi, dengan KDNK meningkat pada kadar tahunan sebanyak 3.4% pada suku keempat. Anggaran pertumbuhan untuk suku pertama adalah sebanyak kadar 2.8%. Pengukuhan tersebut, bersama-sama dengan inflasi yang masih tinggi, mungkin akan menyebabkan the Fed menangguhkan pengurangan kadar faedah yang sangat dinantikan tahun ini.

Pengerusi Perbankan Persekutuan, Jerome Powell, mengulangi pada hari Rabu bahawa bank pusat Amerika Syarikat mempunyai masa untuk berbincang mengenai pengurangan kadar faedah pertamanya, sebagai isyarat kepada kestabilan ekonomi dan inflasi yang tinggi.

Sejak Mac 2022, Perbankan Persekutuan telah meningkatkan kadar dasar sebanyak 525 mata asas kepada julat semasa 5.25%-5.50%.

Bilangan orang yang menerima faedah selepas minggu awal bantuan, sebagai proksi untuk pengambilan pekerja, turun sebanyak 19,000 kepada 1.791 juta semasa minggu yang berakhir pada 23 Mac, berdasarkan laporan tuntutan.

Data tuntutan tidak mempengaruhi laporan pekerjaan bulan Mac, yang dijadualkan untuk dikeluarkan pada hari Jumaat. Gaji bukan pertanian kemungkinan meningkat sebanyak 200,000 pekerja dalam bulan lalu selepas meningkat sebanyak 275,000 pada bulan Februari, berdasarkan kaji selidik Reuters.

Kadar pengangguran diramalkan tidak berubah pada 3.9%.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat