Datuk Bandar New York Menuntut $35 Juta Daripada Kerajaan Baru Trump!

43

Datuk Bandar New York iaitu Bill de Balsio menuntut sebanyak $35 juta kepada kerajaan AS bagi menampung kos kawalan keselamatan terhadap Donald Trump di bangunan pencakar langit miliknya itu.

Trump yang mewakili parti Republik telah menghabiskan kebanyakan masa beliau sejak pilihanraya lepas di apartment di Trump Tower. Hal ini telah memaksa pihak polis bagi bekerjasama dengan US Secret Service untuk mengetatkan kawalan keselamatan di kawasan tersebut yang juga merupakan antara kawasan paling sibuk di bandar tersebut.

Keadaan ini amat luar biasa di bandar Manhattan.

Trump telah menggunakan menara itu sebagai tempat kediaman utama dan menjalankan perniagaan beliau. Kehadiran tetamu berprofil tinggi bagi mengadakan pertemuan dengan Trump telah menyebabkan kesesakan lalu lintas yang agak luar biasa di kawasan itu. Hal ini juga telah menyebabkan ramai pelancong kecewa memandang kawasan tersebut merupakan salah satu tempat tumpuan utama pelancong.

De Balsio telah menghantar surat kepada Presiden Barack Obama dan pemimpin kongres pada Isnin untuk meminta dana bagi menampung kos kawalan keselamatan berkenaan yang bermula sejak 8 November lalu.

Tempoh kira-kira 75 hari sehingga perlantikan Trump secara rasmi telah menjadikan bayaran untuk Jabtan Polis New York itu mencecah hampir $467,000 menurut anggaran New York Media.

Bangunan 58 Tingkat yang didiami oleh ramai jutawan itu terletak berdekatan dengan beberapa destinasi membeli-belah mewah termasuk Louis Vuitton dan beberapa tempat tarikan pelancong seperti Central Park dan Museum of Modern Art.

Keadaan bandar yang terlalu sesak dan padat sering kali menjadi tempat tumpuan pengganas seperti yang pernah berlaku sebelum ini. Menurut De Balsio lagi, tidak ada lagi presiden AS sebelum ini mendiami kawasan yang amat padat dengan penduduk kecuali Trump.

Kos ini juga akan dituntut semula sebaik sahaja Trump memegang tampuk pimpinan negara secara rasmi kata beliau lagi. Sebelum ini beliau telah memaklumkan isu ini kepada setiausaha perbendaharaan Trump iaitu Steve Mnuchin mengenai perkara itu.

Isteri dan anak Trump akan menghabiskan banyak masa sepanjang tempoh persekolahan di bandar New York, sementara Trump juga dijangka berulang alik dengan kerap walaupun sesudah mendiami White House.

Update Komoditi Hitam Dalam Sesi Asia Yang Semua Trader Perlu Beri Perhatian!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat