‘Death Cross’ Jadi Mimpi Buruk Pasaran Kripto, Penganalisis Beri Amaran!

5,587

Penganalisis berpendapat bahawa harga Bticoin memiliki pontesi untuk jatuh kepada paras $29,000 atau dibawah paras harga tersebut. Semasa penulisan, harga BTC telah pecah paras harga $38,000. Namun begitu ia boleh jadi satu ‘harapan palsu’ atau ‘false breakout’.

Sejak kebelakangan ini, harga BTC kerap didagangkan pada julat $36,000 – $37,000. Jika Bitcoin gagal mempertahankan julat harga $37,000-$39,000 dan tidak ada sentimen yang menyokong, ditambah pula analisis teknikal yang bearish maka terdapat kebarangkalian besar harga BTC akan terus merundum ke paras sokongan seterusnya.

Segelintir penganalisis berpendapat kemunculan ‘ death cross’ membawa indikasi akan kejatuhan lebih lanjut. Berdasarkan data-data lepas menunjukkan setiap kali berlakunya isyarat tersebut,harga BTC mengalami penurunan yang lebih mendalam.

‘Death Cross’ adalah carta teknikal yang menunjukkan potensi penurunan atau aliran menurun. Analisis ini selalunya berdasarkan corak pergerakan 50 hari dan 200 hari.

Harga BTC telah jatuh 43.5% daripada paras harga tertinggi sepanjang masa iaitu pada paras $65,000. Kebanyakkan penganalisis membuat perbandingan dengan lonjakan harga yang dikecapi semasa tahun 2017. Setelah 107 hari harga BTC sampai ke tahap kemuncak pada tahun 2017 dan berlakunya ‘Death Cross’, harga BTC telah jatuh sebanyak 70%. Perkara yang hampir sama juga berlaku pada tahun 2019.

Apakah sejarah mungkin berulang? ia masih menjadi tanda tanya dan spekulasi. BTC memerlukan sentimen yang positif untuk mengekalkan pergerakan yang lebih stabil. Semasa penulisan, harga BTC didagangkan pada harga $38,044.36.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat