Debut Grab Di Nasdaq Memberi Sinar Kepada Asia Tenggara

338

Fakta bukan Auta: Grab diasaskan oleh 2 orang rakyat Malaysia yang berpusat di Singapura.

Grab, syarikat pengangkutan dan penghantaran tersebar di Asia Tenggara, telah membuat debut di Nasdaq pada Khamis selepas rekod penggabungan bernilai $40 bilion dengan syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC) dalam penyenaraian yang memberi sinar kepada syarikat lain di serantaunya.

Penyenaraian pintu belakang di Nasdaq tersebut menandakan titik tertinggi bagi syarikat yang berpangkalan di Singapura itu selepas 9 tahun beroperasi sebagai aplikasi pengangkutan sehingga kini dan beroperasi di 400 bandar di 8 buah negara dengan menawarkan perkhidmatan penghantaran makanan, pembayaran, insurans dan produk pelaburan.

Sementara itu, pesaing Grab termasuklah firma internet serantau Sea dan GoTo Group Indonesia turut semakin berkembang dengan pendapatan Sea diramalkan akan meningkat 2 kali ganda kepada $360 bilion dalam jumlah dagangan kasar menjelang 2025.

Grab telah diasaskan oleh Anthony Tan sebagai Ketua Eksekutif dan Tan Hooi Ling yang membangunkan firma itu daripada idea dalam pertandingan usaha niaga Harvard Business School pada 2011.

Mereka telah mengembangkan Grab menjadi operasi serantau dengan pelbagai perkhidmatan selepas pertama kali dilancarkan pada 2012 sebagai aplikasi teksi di Malaysia dan kemudiannya memindahkan ibu pejabatnya ke Singapura.

Penyenaraian Grab tersebut telah memberi hasil bonus kepada penyokong awal mereka seperti SoftBank Group Corp dan gergasi penerbangan China Didi Chuxing yang telah melabur sejak 2014 kemudian diikuti oleh Toyota Motor, Microsoft dan bank Jepun MUFG.

Uber juga menjadi pemegang saham Grab pada 2018 selepas mereka menjual perniagaan Asia Tenggaranya kepada Grab selepas hampir 5 tahun bersaing.

Dalam pada itu, pada bulan September Grab mengurangkan unjuran pendapatan setahun penuhnya dan memetik ketidakpastian baharu terhadapan sekatan wabak terhadap pergerakan.

Hasil suku ketiganya jatuh 9% dan kerugian larasannya sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) melebar 66% pada $212 juta.

Grab menyasarkan untuk memperoleh keuntungan berdasarkan EBITDA pada tahun 2023.

Grab mengumpulkan $4.5 bilion bersama urus niaga SPAC, termasuk $750 juta daripada pelabur teknologi Silicon Valley Altimeter Capital Management dalam perjanjian pada April.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat