Dengan Tempo Perlahan, GBP/USD Masih Sambung Corak Penurunan

149

Mata wang Pound terus ‘tersakiti’ pada minggu ini menyambung penyusutan nilai pada minggu lalu yang telah terkesan oleh terbitan data inflasi UK yang menurun bagi bulan Jun.

Data PMI pembuatan dan perkhidmatan UK yang diterbitkan di sesi Eropah semalam semakin menekan Pound dan dilihat menyukarkan bank pusat dalam meneruskan pengetatan dasar monetari mereka.

Berbeza ceritanya untuk US dolar apabila data yang sama diterbitkan di sesi New York adalah lebih baik untuk Amerika Syarikat (AS), menyokong pengukuhan raja mata wang itu pada awal minggu.

Pengukuhan tersebut berkemungkinan boleh dikekalkan lagi menjelang mesyuarat FOMC ketika pasaran menjangkakan Federal Reserve (Fed) akan menaikkan kadar faedah.

Carta harga pasangan mata wang GBP/USD dilihat masih mengekalkan corak penurunan sehingga ke pembukaan awal minggu ini, namun momentum diperhatikan sedikit perlahan.

Harga cecah ke paras terendah 1.28000 di sesi New York semalam dan kekal bergerak di bawah paras halangan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/USD tersebut untuk isyarat bearish.

Penurunan harga dijangka akan diteruskan lagi dengan sasaran lebih rendah adalah untuk menuju paras tumpuan sekitar 1.27000.

Dijangka bakal ada reaksi menarik di sekitarnya, paras tersebut telah menjadi sokongan penting pada dagangan awal Julai lalu sebelum corak kenaikan dipamerkan.

Jika harga tembus lebih rendah bawah 1.27000, penurunan dilihat boleh mencecah hingga paras 1.26000 dan seterusnya 1.25000.

Namun, jika harga membuat kenaikan melepasi halangan MA50, rintangan 1.29000 bakal diuji yang akan menjadi isyarat penting bagi perubahan trend harga semula.

Kenaikan lanjut harga yang diteruskan bakal kembali menuju 1.30000 atau rintangan lebih tinggi berada pada 1.31000.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/USD di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat