Di Era Sekarang, Transformasi Digital Harus Menjadi Keutamaan No.1 Bagi CEO Syarikat

901

Pada ketika ini kita berada dalam era dunia digital. Cara pengelolaan dan mengendalikan perniaagaan telah berubah dari suatu bentuk kepada suatu bentuk baru dan hal ini memerlukan sebuah organisasi terus beradaptasi. Adaptasi ini pula harus dilakukan secepat mungkin agar perniagaan tidak ketinggalan dari arus ekonomi.

Kita dapat melihat perubahan teknologi menyebabkan sebahagian perniagaan ditinggalkan dan menjadi kosong. Di satu sisi pula, teradapat perniagaan yang semakin berkembang. Sektor runcit dan penerbitan antara sektor yang paling terkesan akan hal ini. Apabila perubahan tingkah laku pengguna mula memilih untuk membeli dan mendapatkan informasi secara atas talian.

Beberapa kajian di Amerika Syarikat mendapati banyak dunia media lama terpaksa bungkus kerana masyarakat lebih selesa dengan media yang ditawarkan akan atas talian.

Justeru disini kami kongsikan kajian yang dilakukan oleh PwC. Menurut PwC, CEO yang tidak berminat untuk melaksanakan strategi transformasi digital dalam organisasi akan kehilangan peluang perniagaan. Kenyataan ini dikeluarkan berdasarkan laporan kajian PwC. Laporan tersebut menunjukkan seorang CEO yang mahir adalah CEO membuka jalan bagi menjayakan transformasi digital.

Transformasi digital ini bergantung kepada kemahiran digital pimpinan organisasi dan kefahaman CEO. Walaubagaimanapun, terdapat banyak CEO yang tidak berminat untuk memperbaiki kemahiran digital dan kemahiran lain yang berkaitan dengan arus teknologi. Bagi syarikat-syarikat, kecerdasan buatan menjadi tumpuan dapat mendorrong pertumbuhan syarikat dari satu tahap ke tahap yang baru.

Menurut kajian, hanya 23% sahaja yang melaporkan bahawa organisasi mereka terlibat dengan alat kecerdasan buatan dan alatan teknologi lain.

Digital transformasi hanya dapat dilakukan dengan banyak pilihan, namun memerlukan sebuah kemahiran dan mampu untuk menghadam pilihan-pilihan yang tersedia bergantung kepada pasukan pengurusan.

Digital transformasi adalah sebuah konsep yang agak sulit kerana ia soal strategi apa yang sesuai untuk diterapkan dalam syarikat. Ia juga datang dengan risiko yang besar.

Walaubagaimanapun kami simpulkan kepada anda agar semua dapat terapkan dengan menyusutkan makna digital transforamsi ketahap yang lebih mudah. Dalam dunia digital sekarang ada 3 kunci atau indikator yang harus diberi perhatian. Inovasi, Kecepatan dan Kepekaan. Maka sebagai seorang pengurus baik syarikat kecil mahupun besar. 3 kunci ini sudah cukup diperhatikan dan selebihnya terserah kepada strategi dan pengurusan syarikat.

Kami kutip perkataan peneliti Mark Bonchek (2016) dalam jurnal Havard. Mark menerangkan asas perubahan yang terjadi di era digital sebagai perubahan dari Gutenberg ke Zuckerberg. Dari pencipta percetakan kepada pencipta sosial media . Di era percetakan, informasi tersebar dari satu pusat kepada banyak orang. Kini, informasi tersebar dari banyak orang kepada banyak orang. Dan setiap pengurus harus mengendalikan dengan saksama informasi mana yang akan digunakannya dalam mengambil keputusan untuk syarikat.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat