Diam-Diam Korea Utara Memiliki 6,000 Penggodam Matawang Kripto

750

Berdasarkan laporan daripada angkatan tentera Amerika Syarikat (AS), Korea Utara memiliki sejumlah jabatan yang dikhaskan untuk hal berkaitan matawang kripto dan jenayah siber.

Dikatakan pihak Korea Utara memiliki lebih daripada 6,000 penggodam yang berpangkalan di beberapa negara termasuk Belarus, China, India, Malaysia dan Rusia.

Penggodam dilihat melakukan serangan siber di luar wilayah itu memandangkan Korea Utara terkenal dengan kekurangan fasiliti dan teknologi canggih, tidak seperti negara lain.

Salah satu jabatan berkait rapat dengan jenayah kewangan, Bluenoroff Group dengan rekod keahlian seramai 1,700, ditubuhkan dengan fokus terhadap jenayah kripto.

Manakala sebuah lagi kumpulan jenayah kripto, Lazarus Group telah menggodam beberapa pertukaran matawang kripto berprofil tinggi dan ‘membebaskan’ malware, WannaCry sekitar 2016 dan 2017.

Walau bagaimanapun, pihak ketenteraan AS tidak dapat mengenal pasti jumlah penggodam di bawah Lazarus Group dan untuk pengetahuan, mereka juga merupakan dalang disebalik isu godam yang melibatkan Sony Pictures.

Sementara itu pada Mac lalu, Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) di AS telah mendakwa dua warganegara China, Yinyin Tian dan Juiadong Li atas tuduhan penyelewengan matawang kripto bernilai lebih $250 juta yang dicuri pada 2018, melibatkan Lazarus Group.

Malah laporan terbaru menyatakan penjenayah siber yang berpangkalan di Korea Utara disyaki menggunakan koin privasi, token yang tidak dapat dijejaki untuk menukarkan dana yang dicuri kepada tunai.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat