Dikritik Hebat Oleh Agensi Penarafan Moody’s, Ini Respon Presiden Nayib Bukele

630

Baru-baru ini, Agensi Penarafan Pelaburan Moody’s mendakwa bahawa aktiviti perdagangan Bitcoin El Salvador meningkatkan risiko kepada negara. Hal yang sama diutarakan oleh kebanyakan kumpulan lain yang bersuara menentang uji kaji El Salvador itu. Walaubagaimanapun, Presiden Nayib Bukele secara terbuka menolak pandangan mereka.

Agensi penarafan Moody’s juga telah membincangkan risiko berkaitan Bitcoin El Salvador dalam perbualannya bersama Bloomberg pada Rabu lalu. Penganalisis Jaime Reusche mendakwa penambahan pegangan Bitcoin negara itu menambah kepada portfolio yang berisiko, terutamanya bagi kerajaan yang pernah menghadapi isu kecairan sebelum ini.

Sejak menjadikannya tender yang sah pada bulan September lalu, El Salvador telah meningkatkan peranannya dalam pasaran kripto dengan menambah pegangan Bitcoin pada setiap peluang yang ada. Berdasarkan kemas kini terbaru Twitter presiden, negara El Salvador dianggarkan memegang 1391 Bitcoin pada masa ini yang bernilai kira-kira $58 juta.

Walau bagaimanapun, berdasarkan penaksiran Moody’s, sejak negara itu kerap membeli, nilai pegangannya telah turun sebanyak $10-20 juta.

Reusche berkata,”Jika ia semakin meningkat, maka itu mewakili risiko yang lebih besar kepada kapasiti pembayaran balik dan profil fiskal pengeluar,”.

Penganalisis itu berkata bahawa kelemahan perjanjian El Salvador dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) telah meningkatkan lagi “risk of default”. Disebabkan ketidaktentuan harganya, IMF sendiri menentang penggunaan aset kripto sebagai tender yang sah pada bulan Julai lalu.

Sikap pesimis Moody terhadap hutang El Salvador bukanlah perkara baharu. Pada Julai lalu, agensi itu menurunkan taraf hutang kerajaan El Salvador kepada “Caal”, yang mencerminkan “risiko kredit yang sangat tinggi”, disebabkan “kemerosotan dalam kualiti penggubalan dasar”.

Dalam pada itu, Presiden Bukele juga tidak mengambil berat tentang penilaian agensi itu dan tetap menumpukan sepenuhnya pada Bitcoin. Dalam tweet baru-baru ini yang menjawab kenyataan Moody, beliau berkata bahawa El Salvador “DGAF”.

Bukele telah menunjukkan sikap acuh tak acuh terhadap organisasi lain. Apabila Bank of England menyatakan kebimbangan terhadap penggunaan Bitcoin negara pada bulan November, beliau menyatakan bahawa ‘kebimbangan’ mereka adalah tidak jujur.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat