Dua Faktor Utama Inflasi Dan Kesannya Di Malaysia

22,277

Dalam ekonomi, inflasi bermaksud kenaikan harga umum barangan atau perkhidmatan yang berterusan. Jika kenaikan tersebut bersifat sementara, seperti hanya berlaku pada musim perayaan, ianya tidak termasuk di dalam ketegori inflasi.

Setiap negara membangun dan menggunakan wang fiat pasti akan terkesan dengan inflasi. Inflasi sangat penting dalam perkembagan ekonomi. Walau bagaimanapun, inflasi yang tidak terkawal boleh menyebabkan kemelesetan seperti yang di tulis dalam artikel lepas ”Lima Negara Dengan Inflasi Terburuk Dalam Sejarah Wang Kertas”.

Dalam artikel ini, kita akan bincangkan dua faktor utama yang menyebabkan inflasi, dan kesannya di Malaysia.

1) Inflasi Tarikan Permintaan (Demand-pull inflation)

Berlaku di sebabkan oleh permintaan melebihi bekalan barangan atau perkhidmatan dalam masa yang singkat.

Pada graf Price Level (PL) vs year (y) diatas, kita boleh lihat pergerakan agregat permintaan (AD) pada agregate penawaran (LRAS) menyebabkan kenaikan harga.

# Globalisasi

Perkembangan ekonomi yang pesat di luar negara dan pasaran domestik di Malaysia antara punca meningkatkan aggregate demand (AD) terhadap produk dan barangan di Malaysia.

# Perbelanjaan negara yang meningkat

Perbelanjaan negara mula melonjak tinggi selepas Program Transformasi Ekonomi dan Program Transformasi Kerajaan (GTP) di perkenalkan pada 28 Januari 2010 oleh Perdana Menteri, Najib Tun Razak. Peningkatan ini adalah kearah perkembangan ekonomi yang lebih pesat (bilangan pekerjaan bertambah) dan negara berpendapatan tinggi sejajar dengan Wawasan 2020.

# Peningkatan Penawaran Wang

Penawaran wang yang banyak dalam sesuatu ekonomi boleh meningkatkan jumlah permintaan dalam negara. Jika penawaran wang tidak dikawal oleh bank pusat (BNM), maka ekonomi pada keseluruhannya mempunyai kadar kecairan yang tinggi dan ia akan meningkatkan jumlah permintaan dalam negara. Jika terlalu banyak wang dan kuasa membeli, teatpi barangan dan perkhidmatan sedikit, maka inflasi akan wujud.

2) Inflasi Tolakan Kos (Cost-push inflation)

Jika berlakunya peningkatan kos operasi, harga turut meningkat.

Pada graf di atas, kita boleh lihat pergerakan aggregate supply (SRAS) ke kiri, meningkatkan harga pada tahun berikutnya.

# Peningkatan terhadap harga tenaga

Pada tahun 2008, kita dikejutkan dengan kenaikan harga minyak pada pasaran domestik yang mendadak di sebabkan oleh kenaikan pasaran minyak dunia yang berterusan. Walaupun tekanan harga minyak di Malaysia masih terkawal, namun harga barangan lain turut meningkat di sebakan kos operasi bertambah.

# Peningkatan gaji minimum di Malaysia

Kadar minimum gaji yang meningkat akan menyebabkan majikan atau syarikat menaikkan kos barangan atau perkhidmatan mereka.  Dan hal ini juga akan menyebabkan peningkatan terhadap perbelanjaan negara.

# Peningkatan cukai

Cukai merupakan salah satu pendapatan negara. Namun begitu, cukai yang meningkat turut menyebabkan kenaikan pada kos operasi dan barangan sekaligus menyebabkan inflasi.

# Peningkatan harga import dan penurunan kadar pertukaran wang

Antara faktor kenaikan inflasi adalah nilai tukaran matawang Malaysia yang rendah (RM banyak di perlukan untuk tukar dengan matawang lain) dan harga barangan import yang meningkat.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat