Dudley Kekal Dengan Nada Hawkish, Menyokong Kenaikan Kadar Faedah Bulan Disember Tahun Ini

62

Federal Reserve perlu teruskan kenaikan kadar faedah secara beransur-ansur kerana inflasi yang rendah tetap akan meningkat, kata William Dudley, Presiden Fed cawangan New York jam 7 pagi waktu Malaysia. Nada beliau yang masih hawkish menjadikan beliau bersendirian berbanding ketua-ketua Fed yang lain yang meragui kenaikan kadar sehingga ada yang menyalahkannya kerana menjadi punca kepada bacaan data inflasi yang lemah.

Dalam ucapannya di hadapan pemasar wang di Universiti New York, Dudley menjelaskan beliau terkejut dengan kadar inflasi yang masih rendah, namun masih menjangka bahawa harga domestik akan naik dan stabil menghampiri sasaran 2% bank pusat. Beliu turut menyatakan, keadaan dolar yang sedang jatuh ini sepatutnya menaikkan inflasi serta membawa kepada harga barangan import yang lebih kukuh.

Antara sebab lain kadar faedah perlu ditingkatkan adalah kerana keadaan kewangan sekarang yang sedang merosot bukannya mengetat walaupun Fed telah menaikkan kadar sebanyak tiga kali sejak Disember yang lalu.

Bank pusat dijangka tidak akan mengubah kadar faedah dalam mesyuarat pada 19-20 September nanti, namun mungkin akan memberi gambaran yang lebih jelas terhadap tindakan yang bakal diambil bagi mengecilkan penyata imbangan (balance sheet) sebanyak $4.5 trillion dengan mengurangkan pegangan sedikit demi sedikit setiap bulan.

Kadar faedah yang kekal pada bulan ini membolehkan Fed untuk melihat reaksi pasaran terhadap pengecilan penyata impangan, yang juga merupakan salah satu bentuk pengetatan polisi.

Dudley berkata, beliau menyokong kenaikan kadar seterusnya, dan beliau yakin bawah impak tidak begitu tinggi. Namun begitu jangkaan pasaran kadar faedah akan kekal pada Disember nanti berikutan ramai dikalangan ahli Fed yang lain bernada dovish dengan mengatakan keadaan inflasi perlu stabil terlebih dahulu sebelum keputusan ini dibuat.

Penganalisis akan terus meneliti empat laporan bulanan inflasi sebelum akhir tahun ini. Jadi terlalu awal untuk membuat sebarang keputusan muktamad. Dudley juga menyangkal pengkritik yang melihat Fed terlalu cepat menaikkan kadar sehingga memberi kesan negatif kepada ekonomi dan menyebabkan inflasi kekal rendah, dengan menyebut pendapatan yang meningkatkan dan kadar pengangguran yang rendah, akan memulihkan inflasi tidak lama lagi.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat