Dulu Jana $6 Sehari, Sekarang Remaja El Salvador Ini Jadi Guru BTC!

226

“Sebab tulah tak boleh pandang rendah dengan orang, mana tahu akan datang dia lagi berjaya.”

Gerardo Moran, seorang remaja El Salvador yang berkongsi perjalanannya selepas berjaya menamatkan program diploma Bitcoin (BTC) dipanggil Mi Primer BTC telah kembali ke sekolah menengah dahulunya untuk mendidik guru tentang aset digital tersebut.

Remaja berusia 18 tahun itu mendedahkan bahawa Mi Primer BTC disokong oleh Kementerian Pendidikan El Salvador telah menyebabkan beliau dapat meninggalkan kehidupannya sebelum ini yang hanya meraih pendapatan enam dolar sehari sebagai pekerja pembinaan.

Ulas Moran lagi yang bekerja dalam sektor pembinaan dan pelancongan sejak berusia 11 tahun, beliau sehingga kini masih tidak dapat memikirkan bagaimana warga Salvador dapat bekerja keras untuk memperoleh sedikit ganjaran.

Susulan sekolahnya menyeru para pelajar yang berminat untuk mengambil kursus diploma BTC tersebut, Moran tanpa membuang masa telah pantas mengorak langkah memohon kursus itu dan dapat keputusan cemerlang.

Pada masa ini, Moran bukan sahaja mengetuai pendidikan BTC di kampung halamannya malah melatih dan mengajar diploma BTC kepada sekumpulan lapan profesor senior di bekas sekolah menengahnya iaitu Antonio J.Alfaro.

Suka dimaklumkan bahawa Mi Primer BTC telah mengumpulkan lebih satu aset digital tersebut dalam bentuk derma daripada penyokong pendidikan BTC yang murah hati di seluruh dunia.

Dari Poland ke Kanada, orang di seluruh dunia berpusu-pusu menghantar satoshi melalui Lightning Network bagi menyokong pertumbuhan program diploma BTC El Salvador yang berjaya raih perhatian sejak kebelakangan ini.

Menurut pengarah pendidikan El salvador Gilberto Motto pada Ogos 2022, kerajaan bakal memberi tumpuan untuk mendidik rakyatnya terutama remaja tentang BTC susulan mereka adalah pemacu negara generasi akan datang.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat