Dunia Perlu Hidup Dengan Covid-19 Selamanya – CEO Moderna

2,943

Pegawai kesihatan awam dan pakar penyakit berjangkit sebelum ini pernah mengatakan bahawa terdapat kemungkinan besar Covid-19 akan menjadi penyakit endemik, yang bermasuk ia akan muncul di sekitar masyarakat setiap masa walaupun mungkin pada tahap lebih rendah daripada sekarang.

Setakat ini, terdapat empat virus yang bersifat endemik di seluruh dunia, tetapi tidak menular atau boleh menyebabkan kematian seperti Covid-19, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) pembuat vaksin Covid-19 Moderna, Stephane Bancel nampaknya bersetuju dengan kenyataan tersebut, di mana beliau mengatakan wabak coronavirus tidak akan hilang dan kita akan hidup dengan virus ini selamanya.

Pegawai kesihatan perlu terus mengawal varian virus baru, sehingga para saintis dapat menghasilkan vaksin yang benar-benar boleh melawannya, tambah beliau lagi.

Pada hari Rabu, penyelidik di Ohio mengatakan bahawa mereka telah menemui dua varian baru yang mungkin berasal dari AS dan salah satunya menjadi strain dominan dengan cepat di Columbus, hanya dalam jangka masa tiga minggu.

Vaksin Moderna telah dibenarkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) untuk digunakan pada rakyat Amerika yang berumur 18 tahun ke atas. Kajian tambahan masih perlu dilaksanakan terhadap kanak-kanak, yang mana sistem imunnya dapat memberi tindak balas  berbeza terhadap vaksin berbanding orang dewasa.

Dalam pada itu, penyelidik Pfizer mendakwa vaksin yang dikembangkannya bersama BioNTech, berkesan terhadap varian baru yang dikesan di UK dan juga varian di Afrika Selatan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat