ECB Beri Amaran Mengenai Ketahanan Ekonomi! Ini Apa Para ‘Trader’ Perlu Ketahui

287

European Central Bank (ECB) telah mengeluarkan amaran tegas mengenai tekanan ekonomi yang dihadapi oleh zon Eropah, dengan keadaan kewangan yang ketat memberi tekanan kepada pelbagai aspek, bermula dari isi rumah hingga kepada institusi perbankan. Tinjauan Kelestarian Kewangan terkini ECB menggambarkan gambaran sektor kewangan yang penuh dengan cabaran, termasuk peningkatan kadar faedah dan ketegangan geopolitik yang berterusan yang mempengaruhi pasaran secara global.

Laporan yang dikeluarkan hari ini menyeru untuk meningkatkan kewaspadaan dalam menghadapi cabaran ini. Luis de Guindos, Naib Presiden ECB, menekankan kepentingan dasar-dasar makroprudential yang dipertingkatkan untuk melindungi daripada kepekaan pasaran dan kerentanan di dalam institusi kewangan bukan bank.

Walaupun terdapat beberapa keuntungan untuk pihak bank disebabkan oleh kadar faedah yang lebih tinggi, sektor perbankan berhadapan dengan kos operasi yang meningkat dan kualiti aset yang semakin merosot. Keadaan kredit yang semakin ketat telah menyebabkan aktiviti pemberian pinjaman berkurangan dan turut mempersulit keadaan bagi pihak bank.

Sektor hartanah kediaman disisi lain pula mengalami kemerosotan akibat peningkatan kos pinjaman, manakala hartanah komersial berhadapan dengan permintaan yang berkurangan selepas pandemik. Sebagai tindak balas terhadap cabaran ini, ECB menganjurkan untuk penerimaan sepenuhnya reformasi Basel III dan penyelesaian kesatuan perbankan untuk memperkukuhkan ketahanan sistem kewangan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat