The Fed Terpaksa Berputih Mata! Data Inflasi PPI April Naik Lebih Jangkaan

449

Harga pengeluar di AS meningkat lebih daripada yang dijangkakan pada bulan April berikutan kenaikan yang kukuh dalam kos perkhidmatan dan barangan, menunjukkan bahawa inflasi kekal tinggi pada awal suku kedua.

Indeks harga pengeluar untuk permintaan akhir meningkat sebanyak 0.5% bulan lalu selepas jatuh sebanyak 0.1% yang disemak turun pada bulan Mac, menurut Biro Statistik Buruh Jabatan Buruh pada hari Selasa.

Ahli ekonomi yang ditemubual oleh Reuters meramalkan PPI meningkat 0.3% selepas kenaikan yang dilaporkan sebelumnya sebanyak 0.2% pada bulan Mac. Dalam 12 bulan hingga April, PPI meningkat 2.2% selepas naik 1.8% pada bulan Mac.

Inflasi melonjak pada suku pertama berikutan permintaan domestik yang kukuh selepas perlahan untuk sebahagian besar tahun lalu. Ahli ekonomi optimis bahawa harga akan kembali kepada trend menurun pada suku ini kerana pasaran buruh semakin perlahan.

Pasaran kewangan menjangkakan Federal Reserve untuk memulakan kitaran pelonggaran pada bulan September, walaupun beberapa ahli ekonomi percaya pengurangan kadar faedah pertama boleh berlaku pada bulan Julai.

Bank pusat AS awal bulan ini meninggalkan kadar faedah semalaman penanda arasnya tidak berubah dalam julat 5.25%-5.50% semasa, di mana ia telah berada sejak Julai. Fed telah menaikkan kadar polisinya sebanyak 525 mata asas sejak Mac 2022.

Data harga pengguna pada hari Rabu boleh menawarkan petunjuk baru mengenai masa pengurangan kadar yang dinanti-nantikan.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat