ECB Beri ‘Hint’ – Pemain Pasaran Kekal Berwaspada!

453

Bank Pusat Eropah (ECB) mengambil keputusan sesuai jangkaan pasaran bahawa polisi yang longgar diumumkan tidak berubah pada hari Khamis. Walaubagaimanapun ECB tidak menolak kemungkinan akan ada lebih banyak pakej rangsangan berikutan prospek ekonomi Kesatuan Eropah (EU) semakin membimbangkan, tambahan pula dengan penularan wabak Covid-19 yang semakin meresahkan.

Pada bulan Disember yang lalu ECB telah mengumumkan pakej rangsangan yang besar dengan menambah jumlah program kecemasan pembelian bon daripada 500 bilion euro ($ 605.40 juta) kepada 1.85 trilion euro dan tempoh program ini dilanjutkan selama 9 bulan sehingga Mac 2022. Tujuannya adalah bagi memastikan kos pinjaman kerajaan dan korporat pada tahap terendah.

Atas dasar itu dapat disimpulkan ECB telah memberi hampir semua bantuan yang dapat dilakukan bagi membolehkan bank-bank membuat pembelian bon sendiri.

Penganalisis berpendapat bahawa setakat ini dijangka tidak akan ada perubahan lebih lanjut dalam polisi. Walaubagiamanapun, langkah ‘lockdown’ yang dikenakan dan penangguhan pengedaran vaksin Covid-19 boleh mengekang pertumbuhan ekonomi dan meningkatkan risiko bahawa lebih banyak rangsangan diperkukan lebih awal dari dijangka.

ECB turut menyatakan bahawa Governing Council bersiap sedia untuk menyesuaikan instrumen sedia ada bagi memastikan inflasi mencapai sasaran. Keputusan ECB pada hari ini secara asasnya ECB mengekalkan kuota Pembelian Bon Kecemasan (PEPP) pada 1.85 trilion euro dan menjangka pembelian akan berlangsung sekurang-kurangnya sehingga Mac 2022.

Bank juga mengekalkan kadar deposit negatif 0.5% dan akan terus memberikan pinjaman jangka panjang kepada bank pada kadar negatif 1%.

Matawang Euro mengukuh sebanyak 0.35% kepda paras tukaran 1.2146 berbanding US dolar pada jam 10.35 p.m.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat