ECB Mula Perlahan Dalam Kenaikan Kadar, Namun Indikasi Terbaru Ini Buatkan Pasaran Berbelah-Bahagi!

163

Bank Pusat Eropah memilih kenaikan kadar yang lebih kecil pada mesyuarat hari Khamis, dengan menetapkan kadar utamanya daripada 1.5% kepada 2%. ECB turut memaklumkan bahawa dari awal Mac 2023 ia akan mula mengurangkan kunci kira-kira sebanyak 15 bilion euro ($16 bilion) sebulan secara purata sehingga akhir suku kedua 2023.

Kenaikan 50 mata asas yang dijangka secara meluas adalah kenaikan keempat bank pusat tahun ini. Pada Septembar dan Oktober yang lalu, ECB memilih untuk menaikkan kadar sebanyak 75 mata asas dan k 50 mata asas pada bulan Julai, membawa kadar keluar dari wilayah negatif buat kali pertama sejak 2014.

Presiden ECB Christine Lagarde dijangka akan mengeluarkan pandangan sebentar lagi. Pengumuman kadar faedah ini datang selepas data inflasi terkini untuk zon eropah menunjukkan sedikit perlahan dalam kenaikan harga pada bulan November, walaupun kadarnya kekal pada 10% setiap tahun.

Rizab Persekutuan A.S. pada awal pagi Khamis meningkatkan kadar utamanya sebanyak 0.5 mata peratusan, begitu juga Bank of England dan Swiss National Bank pada pagi Khamis.

Penurunan dalam kadar pengetatan oleh bank pusat utama telah tersebar secara meluas selama beberapa minggu, menurut Frederik Ducrozet, ahli strategi global di Pictet Wealth Management.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab Lagarde boleh mengambil nada yang lebih hawkish dalam sidang akhbarnya, lanjut Ducrozet. Ini termasuk tanda-tanda baru-baru ini bahawa zon Eropah mungkin mengalami kemelesetan yang lebih sederhana daripada yang dijangkakan sebelum ini, dengan beberapa negara mengelak penguncupan semasa musim sejuk, inflasi berjalan lebih tinggi dan lebih berterusan daripada di A.S, dan ECB masih belum memulakan bentuk normalisasi dasar lain, termasuk kunci kira-kiranya.

Secara tuntasnya, keputusan kenaikan kadar ini selaras dengan jangkaan ahli ekonomi dan mencerminkan kenaikan kadar yang sama di Bank of England pada Khamis dan Rizab Persekutuan AS pada hari Rabu.

Berbeza dengan BoE dan Fed, ECB menandakan kos pinjaman yang lebih tinggi ke hadapan untuk meyakinkan pelabur bahawa ia masih serius untuk memerangi inflasi, yang boleh kekal di atas sasaran 2% ECB hingga 2025.

“Majlis Pentadbiran menilai bahawa kadar faedah masih perlu meningkat dengan ketara pada kadar yang stabil untuk mencapai tahap yang cukup terhad untuk memastikan pulangan inflasi tepat pada masanya kepada sasaran jangka sederhana 2%,” kata ECB.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat