ECB Putuskan Kenaikan Kadar 75 Mata Asas! Indikasi Terbaru Dari ECB Buatkan Pasaran Khuatir

237

Bank Pusat Eropah memutuskan untuk menaikkan kadar faedah utamanya sebanyak 75 mata asas yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada Khamis dan memberi indikasi kenaikan selanjutnya, mengutamakan usaha menentang inflasi walaupun ekonomi blok itu menuju kepada kemungkinan kemelesetan.

Dengan inflasi pada paras tertinggi setengah abad dan menghampiri dua angka, para penggubal polisi bimbang pertumbuhan harga yang pesat boleh berakar umbi, menghakis nilai simpanan isi rumah dan mencetuskan lingkaran harga gaji.

Susulan daripada kenaikan kadar bulan Julai, ECB menaikkan kadar depositnya kepada 0.75% daripada sifar dan menaikkan kadar pembiayaan semula utamanya kepada 1.25%, paras tertinggi mereka sejak 2011, dengan pergerakan selanjutnya dijangkakan akan dilaksanakan pada Oktober dan Disember.

Presiden ECB Christine Lagarde pada sidang akhbar menyatakan bahawa terdapat persetujuan sebulat suara dalam kalangan penggubal polisi mengenai keperluan untuk kenaikan 75 mata asas sebagai langkah untuk membawa inflasi kepada sasaran jangka pertengahan 2%.

Dalam masa yang sama ECB menaikkan unjuran inflasinya sekali lagi, menaikkan unjuran 2023 kepada 5.5% daripada 3.5% dan meletakkan kadar 2024 pada 2.3%, melebihi sasaran 2%.

Pasaran sedikit terkejut, walau bagaimanapun, kebanyakkan para pelabur telah menjangkakan kenaikan antara 50 sehingga 75 mata asas. Dengan kenyataan ECB secara jelas mengatakan lebih banyak kenaikan kadar akan diperlukan, pasaran terus menjangkakan 50 mata asas lagi pada mesyuarat Oktober ECB.

Euro telah merosot di sekitar pariti berbanding dolar selama beberapa minggu, tidak jauh daripada paras terendah dua dekad awal bulan ini. Terkini mata wang Euro telah susut 0.14% kepada 0.9985 berbanding US dolar.

 

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat