ECB Sasar Pengurangan Kadar Faedah! Ini Dapatan Terbaru Perlu Diketahui Pasaran

142

Bank Pusat Eropah (ECB) akan mengurangkan kadar deposit dua kali lagi pada tahun ini, iaitu pada bulan September dan Disember, menurut majoriti besar ahli ekonomi yang ditinjau oleh Reuters yang menyatakan kecenderungan kepada pengurangan kadar yang lebih sedikit daripada yang dijangka.

Pandangan tersebut secara amnya tidak berubah dari tinjauan yang dilakukan sebelum ECB melaksanakan pengurangan kadar 25 mata asas yang telah lama diumumkan pada 6 Jun.

Peningkatan aktiviti perniagaan, data gaji yang kukuh dan tekanan harga yang masih belum perlahan telah meningkatkan ketidakpastian mengenai rasional untuk lebih banyak pengurangan kadar.

Dalam satu wawancara dengan Reuters pada hari Isnin, Ketua Ahli Ekonomi ECB Philip Lane berkata tidak ada ” ketergesa-gesaan” untuk menurunkan kadar faedah jika ekonomi terus berkembang.

Namun, majoriti iaitu hampir 80% dalam tinjauan Reuters 12-18 Jun, 64 daripada 81, menjangka ECB akan mengurangkan dua kali lagi pada tahun ini, pada bulan September dan Disember, membawa kadar deposit kepada 3.25%.

Jumlah tersebut meningkat daripada hampir dua pertiga pada bulan Mei dan hanya kira-kira separuh dalam tinjauan bulan April. Manakala 11 menjangkakan hanya satu lagi pengurangan tahun ini, enam meramalkan tiga pengurangan tambahan.

Presiden ECB Christine Lagarde mengulangi pada sidang media Jun bahawa bank akan “terus” bergantung pada data ekonomi untuk membimbing keputusan dasar, walaupun ECB telah melakukan segala-galanya kecuali secara rasmi mengumumkan potongan Jun dengan lebih awal.

Pasaran kewangan, yang sehingga baru-baru ini dijangka untuk satu lagi pengurangan tahun ini, telah mula memperhitungkan dua pengurangan hanya dalam beberapa hari terakhir, sebahagiannya berkaitan dengan kekacauan dalam pasaran bon Perancis berikutan keputusan Presiden Emmanuel Macron untuk mengadakan pilihan raya parlimen mengejut yang bermula akhir bulan ini.

Inflasi, yang meningkat kepada 2.6% bulan lepas dari 2.4% pada bulan April, tidak akan mencapai sasaran 2% ECB sehingga Q2 2025, berdasarkan tinjauan median, sedikit lebih optimistik daripada ramalan terbaru ECB yang menunjukkan inflasi di atas 2% sehingga sekurang-kurangnya 2026.

Pengurangan kadar yang lebih sedikit dari Rizab Persekutuan AS, yang kini dijangka menyampaikan paling banyak dua atau mungkin hanya satu pengurangan tahun ini, boleh menyebabkan euro, susut hampir 3% untuk tahun ini berbanding US dolar, melemah lebih lanjut. Ini boleh membawa kepada inflasi import yang tidak diingini.

Hampir 90% majoriti ahli ekonomi, 36 daripada 41, berkata risiko lebih cenderung kepada pengurangan kadar ECB yang lebih sedikit tahun ini daripada lebih banyak.

Sementara itu, ekonomi zon Eropah , yang berkembang 0.3% pada suku terakhir, akan berkembang secara purata 0.7% tahun ini dan 1.4% tahun depan, secara amnya tidak berubah dari tinjauan terakhir.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat