Edward Lampert : Jutawan Pelaburan Yang Hampir Dibunuh!

886

Edward Lampert dilahirkan pada 1962 dan dibesarkan di New York oleh ibunya yang merupakan seorang suri rumah tangga manakala bapanya bekerja sebagai rakan kongsi senior di Lampert & Lampert. Selain itu, Lampert begitu rapat dengan neneknya dan sering menonton sebuah rancangan ‘Wall Street Week’ bersama-sama.

Wanita warga emas tersebut telah mencetuskan minat beliau dalam pelaburan. Lampert akan mengkaji dan menilai saham neneknya yang merupakan seorang pelabur pasif dengan membaca surat khabar kewangan pada setiap minggu.

Ketika melangkah ke alam remaja, Lampert terpaksa mengambil alih tanggungjawab bapanya yang telah meninggal dunia memandangkan beliau adalah satu-satunya lelaki dalam keluarga berkenaan. Oleh itu, beliau akan bekerja selepas waktu sekolah dan pada hujung minggu.

Meskipun sibuk untuk menyara keluarganya, beliau tetap cemerlang dalam pelajarannya serta merupakan pemain bola keranjang dan bola sepak sekolahnya. Berdasarkan pencapaiannya itu, beliau telah dianugerahkan dengan anugerah atlet sarjana selepas berjaya menamatkan pengajiannya di sana.

Seterusnya, Lampert telah menerima bantuan kewangan dan menerima tawaran untuk menyambung pengajiannya di Yale University. Tanpa menjadikan kemiskinan hidupnya sebagai penghalang, beliau telah berjaya memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang ekonomi di universiti berkenaan pada tahun 1984.

Setelah itu, beliau ditawarkan untuk menjalani latihan praktikal di Goldman Sachs. Kemudian, pada tahun 1985, beliau telah berpindah ke jabatan pengurusan risiko firma berkenaan. Pada ketika itu, beliau bekerja dengan Robert Rubin dan Daniel Och.

Akibat tidak berpuas hati dengan Rubin, Lampert memutuskan untuk meninggalkan firma berkenaan dan menubuhkan ESL Investment di Connecticut pada tahun 1988. Syarikat miliknya itu telah dibiayai oleh Richard Rainwater dengan modal sebanyak $30 juta.

Di samping itu, beliau turut diperkenalkan kepada beberapa orang pelanggan termasuk David Geffen. ESL Investment mula berkembang dan berjaya memberikan para pelabur sebanyak 25% pulangan setahun. Sehubungan dengan itu, syarikat Lampert mendapat perhatian ramai dan beliau dikenali sebagai individu yang bijak mencari dan mencipta peluang melalui saham dan pelaburan lain yang kebanyakan orang gagal memanfaatkannya.

Sebuah lagi kejayaan yang berjaya ditempa oleh Lampert adalah melalui saham Kmart dan Sears yang diperolehinya. Pada tahun 2003, beliau telah membeli sejumlah saham Kmart yang merupakan sebuah syarikat peruncitan yang tidak mampu untuk bersaing di pasaran.

Ketika penyusunan semula syarikat berkenaan, beliau telah diculik oleh sekumpulan lelaki bertopeng. Lampert meninggalkan pejabatnya untuk makan malam bersama isteri dan ibunya di salah sebuah restoran berhampiran. Semasa dalam perjalanan menuju ke tempat letak kereta bawah tanah, beliau telah ditarik masuk ke dalam sebuah kenderaan SUV dan meninggalkan kawasan berkenaan.

Sejam kemudian, Lampert mendapati bahawa beliau ditempatkan di bilik air sebuah motel, matanya ditutup dengan kain manakala kaki dan tangannya diikat. Sekumpulan penculiknya itu mendakwa bahawa mereka telah ditawarkan dengan habuan sebanyak $3 juta oleh pegawai AutoZone untuk membunuhnya. Dengan kebijaksanaan yang dimiliki, Lampert berjaya memperdaya penculik berkenaan untuk melepaskannya dengan menawarkan habuan sebanyak $5 juta.

Lampert akhirnya dilepaskan dan melaporkan kejadian berkenaan kepada pihak polis. Sekumpulan penculik tersebut telah diberkas dan mengaku bersalah lalu dijatuhkan hukuman penjara.

Namun, peristiwa itu langsung tidak mematahkan semangat beliau. Pada tahun 2006, dengan penggabungan Kmart dan Sears secara besar-besaran, Lampert telah disenaraikan dalam senarai 100 jutawan yang berpengaruh serta dikenali sebagai lelaki terkaya di Connecticut dengan anggaran pendapatan hampir $4 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat