Ekonomi Australia Berkembang Pesat, KDNK Q2 Meningkat 0.8%

164

Ekonomi Australia terus meningkat lebih laju pada suku tahun kedua (Q2) berikutan eksport dan perbelanjaan pengguna menaik, meredakan kebimbangan pada jangkaan ekonomi yang semakin merosot.

Jabatan Statistik Negara Australia melaporkan, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang disesuaikan mengikut musim berkembang 0.8% pada suku tahun kedua, selepas meningkat 0.3% pada suku tahun pertama (Januari hingga Mac). Bacaan tersebut mengikut jangkaan penganalisis pasaran.

Pada unjuran tahun ke tahun, ekonomi telah berkembang 1.8% berbanding 1.7% pada suku tahun pertama. Perbelanjaan isi rumah juga meningkat 0.7% manakala barangan dan perkhidmatan eksport pula naik 2.7% bagi suku tahun kedua

Pada awal minggu ini, jabatan statistik negara melaporkan perbelanjaan kerajaan Australia meningkat 1.2% bagi suku tahun kedua, sementara pelaburan oleh kerajaan dan perusahaan negara turut meningkat 11.9%.

Semalam, RBA mengekalkan kadar faedah mereka sejak Ogos 2016 di paras 1.5%. Kadar yang rendah ini dijangka akan terus kekal sepanjang tahun ini.

Pasangan matawang AUD/USD jatuh 30 pips ke paras 0.7995 selepas data tersebut dikeluarkan jam 9.30 pagi tadi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat