Ekonomi Jerman Menyusut Pada 2023! Adakah Ini Suatu Berita Buruk Untuk Pasaran?

162

Ekonomi Jerman dilihat mengecut pada tahun 2023 disebabkan oleh inflasi yang berterusan, harga tenaga yang tinggi, dan permintaan asing yang lemah. Walaupun begitu Jerman berjaya mengelakkan risiko kemelesetan pada penghujung tahun tersebut.

Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) atau GDP menyusut sebanyak 0.3% sepanjang tahun 2023, demikian menurut Jabatan Statistik Persekutuan pada hari Isnin.

“Pembangunan ekonomi keseluruhan terhenti di Jerman pada tahun 2023 dalam berhadapan risiko  krisis-krisis berganda,” kata Ruth Brand, pengurus Jabatan statistik, pada hari Isnin di Berlin. Penurunan GDP sepanjang tahun itu sejajar dengan ramalan oleh penganalis yang dikongsikan pandangannya oleh Reuters.

“Walaupun penurunan harga baru-baru ini, harga tetap tinggi di semua peringkat dalam proses ekonomi dan memberikan kesan negatif kepada pertumbuhan ekonomi,” kata Brand. “Syarat kewangan yang tidak menguntungkan disebabkan oleh kenaikan kadar faedah dan permintaan domestik dan asing yang lemah juga memberikan kesan.”

“Keadaan kemelesetan yang berlarutan sejak akhir 2022 kelihatan akan berterusan tahun ini,” kata Andrew Kenningham, pakar ekonomi utama Eropah di Capital Economics.

Penurunan inflasi baru-baru ini seharusnya memberikan sedikit kelegaan kepada isi rumah, tetapi pelaburan perumahan dan perniagaan kemungkinan akan menyusut, pembinaan pula sedang menuju ke arah kemerosotan , dan kerajaan sedang mengetatkan dasar fiskal dengan ketara, kata Kenningham, meramalkan pertumbuhan GDP sifar pada tahun 2024.

Prestasi ekonomi dalam industri, tidak termasuk pembinaan, merosot sebanyak 2.0% pada tahun 2023, disebabkan oleh pengeluaran yang jauh lebih rendah dalam sektor bekalan tenaga, manakala aktiviti ekonomi dalam perkhidmatan menyumbang kepada pertumbuhan. Pembinaan mengalami pertumbuhan sederhana sebanyak 0.2% pada tahun 2023. Syarat kewangan yang merosot memberikan kesan yang cukup ketara dalam sektor ini, selain kos pembinaan yang tinggi berterusan dan kekurangan pekerja mahir.

Penggunaan isi rumah pada tahun 2023 mengalami penurunan sebanyak 0.8% yang diselaraskan dengan harga berbanding tahun sebelumnya, dan perbelanjaan kerajaan turun 1.7%, menurut data tersebut.

Momentum pertumbuhan ekonomi global yang lembap dan permintaan domestik yang lemah pada tahun 2023 juga memberikan impak kepada perdagangan luar negeri,  merosot walaupun harga yang turun, dengan penurunan 3.0% dalam import dan penurunan 1.8% dalam eksport sepanjang tahun. Ini menghasilkan jurang positif dalam eksport dan import, yang menyokong GDP.

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat