Ekonomi Kanada Meningkat 0.1% Pada Bulan November! Bagaimana Dengan Jangkaan Penganalisis Pada Disember 2022?

127

Ekonomi Kanada berkembang 0.1% pada bulan November, sepadan dengan ramalan dalam tinjauan penganalisis, namun kemungkinan besar ia tidak berubah pada bulan Disember dan menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada jangkaan pada suku keempat, data Statistik Kanada mencadangkan pada hari Selasa.

Dalam anggaran awal untuk Disember, Statscan berkata keuntungan dalam sektor runcit, utiliti dan awam diimbangi oleh penurunan dalam sektor termasuk pemborongan dan kewangan dan insurans.

Ia juga berkata keluaran dalam negara kasar tahunan pada suku keempat berkemungkinan meningkat 1.6%, melebihi unjuran Bank of Canada sebanyak 1.3%. Anggaran kilat untuk Disember dan KDNK suku keempat, yang boleh berubah apabila data dikeluarkan bulan depan, menunjukkan pertumbuhan 3.8% pada 2022.

Bank pusat Kanada telah menaikkan kadar faedah utamanya pada kadar rekod 425 mata asas dalam 10 bulan untuk menyejukkan ekonomi dan menurunkan inflasi. Selepas kenaikan kadar terkini minggu lepas, BoC memaklumkan ia mungkin akan menangguhkan kenaikan selanjutnya.

Sektor pengeluaran perkhidmatan Kanada meningkat 0.2% pada bulan November, dirangsang oleh kenaikan bulan ketiga berturut-turut dalam pengangkutan dan pergudangan. Sektor pengeluaran barangan menguncup 0.1% pada bulan November, diseret ke bawah oleh penurunan dalam industri pembinaan dan pembuatan.

Dolar Kanada didagangkan pada 1.3430 berbanding US dolar atau 74.46 sen A.S.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat