Ekonomi UK Dalam Bahaya! Pertama Kali Pertumbuhan Ekonomi UK Mengecut Sejak 2012.

621

Berdasarkan laporan yang dikeluarkan pada hari ini, ekonomi Britain buat pertama kali mengecut dengan mendadak sejak tahun 2012 bagi suku kedua tahun ini. Antara faktor utama yang mendorong kepada perkara ini ialah beberapa isu pra-Brexit dan ketegasan Perdana Menteri Boris Johnson untuk mengundurkan UK daripada Kesatuan Eropah pada bulan Oktober.

Matawang Sterling jatuh ke paras terendah 31 bulan lalu berbanding US dolar selepas data menunjukkan output negara ekonomi kelima terbesar itu jatuh sebanyak 0.2% bagi suku kedua jika dibandingkan suku sebelumnya. Bacaan ini jauh dibawah jangkaan pakar ekonomi.

Dengan ketegasan Johnson ini mengundurkan UK daripada Kesatuan Eropah pada bulan Oktober, tidak kira beliau dapat mendapatkan perjanjian atau tidak, unjuran ekonomi masa hadapan bagi 2019 kekal kabur.

Dalam masa yang sama, ekonomi dunia juga berkembang perlahan berikutan konflik perang dagang AS-China.

Pertumbuhan ekonomi tahunan UK jatuh kepada 1.2% daripada 1.8% yang dikecapi pada suku pertama. Menurut Jabatan Statistik UK, bacaan data ini adalah terlemah sejak tahun 2018.

Menurut pakar ekonomi, Mike Jakeman krisis Brexit dan unjuran ekonomi global yang masih tidak pasti, ia ibarat sebuah bilah yang tajam bagi suku ketiga nanti.

Menurut Sajid Javid, Menteri Kewangan, beliau tidak menjangkakan kegawatan ekonomi akan berlaku. Javid juga menambah bahwa beliau akan membentangkan pelan perbelanjaan UK untuk tahun hadapan pada bulan September nanti.

Selain itu, pelaburan perniagaan UK juga lemah dengan susut 0.5% pada suku kedua. Disisi lain, perbelanjaan isirumah masih menunjukkan peningkatan iaitu sebanyak 0.5% pada suku kedua berikutan peningkatan kadar upah.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat