Ekonomi UK Melonjak Naik, Adakah UK Dapat Keluar Dari Kancah Kemelesetan?

201

Ekonomi Britain pulih pada Oktober sedikit lebih kuat daripada jangkaan dari September apabila pengeluaran terjejas oleh cuti umum pengebumian Ratu Elizabeth, tetapi kemelesetan kekal berlaku berdasarkan data rasmi pada hari Isnin.

Keluaran dalam negara kasar meningkat sebanyak 0.5% selepas penguncupan 0.6% pada September, lapor Jabatan Perangkaan.Tinjauan Reuters terhadap ahli ekonomi telah menunjukkan 0.4% lantunan semula.

Angka-angka itu tidak mungkin mengubah pandangan dalam kalangan pelabur dan penganalisis bahawa ekonomi Britain menghadapi kemerosotan 2023. Pasaran kewangan Britain tidak menunjukkan sebarang reaksi terhadap angka tersebut.

“Walaupun berlakunya pertumbuhan pada Oktober, ia memerlukan perubahan ketara dalam penggubalan dasar dan/atau keadaan global untuk mengubah trajektori ekonomi British yang menurun,” kata George Lagarias, ketua ekonomi di borang pengauditan Mazars.

Lanjut beliau, “Seperti di Eropah yang lain, kita tidak terlepas daripada gegaran susulan COVID-19, perang Rusia-Ukraine dan harga gas global yang tinggi,” katanya.

Dalam tempoh tiga bulan hingga Oktober, ekonomi Britain menyusut sebanyak 0.3%, kejatuhan lebih kecil daripada ramalan median untuk penguncupan 0.4% dalam tinjauan Reuters tetapi kejatuhan terbesar sejak awal 2021 apabila negara itu berada di bawah sekatan koronavirus yang ketat.

Bank of England dilihat kelihatan bersedia untuk menaikkan kadar faedah untuk mesyuarat kesembilan berturut-turut pada hari Khamis bagi membendung risiko daripada kadar inflasi melebihi 11%. BoE sebelum ini memaklumkan bahawa bahawa ekonomi Britain kelihatan bersedia untuk kemelesetan dua tahun jika kadar faedah meningkat sebanyak pelabur telah menetapkan harga.

Walaupun tanpa kenaikan kadar selanjutnya, ekonomi akan menyusut dalam lima daripada enam suku sehingga akhir 2023, katanya.

Mengetatkan dasar monetari secara terlalu agresif boleh berisiko memburukkan prospek kewangan bagi firma dan isi rumah, dan melanjutkan kemerosotan yang menjulang,” kata Suren Thiru, pengarah ekonomi di ICAEW, sebuah badan perdagangan perakaunan.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat