Ekonomi Zon Eropah Tanpa Dijangka Berkembang Pada Suku Keempat! Adakah Momentum Ini Akan Berterusan?

99

Zon Eropah mencatatkan pertumbuhan dalam tiga bulan terakhir 2022, berjaya mengelak kemelesetan walaupun kos tenaga yang tinggi, keyakinan yang berkurangan dan kenaikan kadar faedah menjejaskan ekonomi yang berkemungkinan berterusan sehingga tahun ini.

Keluaran dalam negara kasar Eropah berkembang sebanyak 0.1% kecil pada suku keempat, berdasarkan data daripada Eurostat menunjukkan pada hari Selasa, mengatasi jangkaan dalam tinjauan Reuters untuk penurunan 0.1%. Berbanding tahun sebelumnya, pertumbuhan adalah 1.9%, hanya mengatasi jangkaan sebanyak 1.8%.

Antara negara zon eropah terbesar, Jerman dan Itali mencatatkan kadar pertumbuhan negatif bagi suku tersebut, walaubagaimanapun Perancis dan Sepanyol pula catat pengembangan, tambah Eurostat, berdasarkan anggaran kilat yang tertakluk kepada semakan.

Perang hampir setahun Rusia di Ukraine telah terbukti mahal untuk zon Eropah, yang kini merangkumi 350 juta orang di 20 negara, memandangkan pergantungan berat beberapa ahli kepada tenaga murah.

Kenaikan harga minyak dan gas telah menghabiskan simpanan dan menahan pelaburan, sambil memaksa Bank Pusat Eropah melakukan kenaikan kadar yang belum pernah berlaku sebelum ini bagi menahan inflasi.

Namun ekonomi juga telah menunjukkan daya tahan yang tidak dijangka, apabila pertumbuhan melebihi jangkaan apabila perniagaan menyesuaikan diri dengan lebih cepat kepada keadaan yang berubah daripada yang diramalkan oleh penggubal dasar.

Angka yang lebih terkini seperti penunjuk keyakinan penting atau data PMI terkini mencadangkan pertumbuhan mungkin telah mencecah paras terendah dan pemulihan perlahan sedang dibantu, dibantu oleh sokongan kerajaan yang murah hati dan musim sejuk yang sederhana yang mempunyai perbelanjaan tenaga yang terhad.

Gambaran keseluruhan bagaimanapun kekal lemah, dengan unjuran pertumbuhan yang kecil untuk 2023 disebabkan oleh kejatuhan besar dalam pendapatan sebenar dan lonjakan kadar faedah.

ECB telah menaikkan kadar dengan gabungan 2.5 mata peratusan kepada 2% sejak Julai untuk menjinakkan inflasi, dan pasaran melihat 1.5 mata peratusan lagi kenaikan menjelang pertengahan tahun, yang akan meletakkan kadar deposit pada paras tertinggi sejak permulaan abad ini .

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat