Emas Kekal Dalam Dagangan Berhati-Hati Menjelang Pengumuman Data PMI China

56

Emas memasuki dagangan melonjak pada hari Selasa di dalam dagangan yang agak berhati-hati sementara menunggu data dari China diumumkan.

Gold futures di Comex meningkat sebanyak 1.4 peratus kepada $1,269.91 satu troy ounce. Dalam sesi Asia ini juga, dagangan copper mula menyusut sebanyak 0.43 peratus kepada $2,558.

ING Markets berkata bahawa data pembuatan rasmi PMI bagi bulan Mei akan diketahui esok pada pukul 9.45 pagi hari Khamis waktu tempatan dengan ramalan konsensus pada 51.0 berbanding 51.2 yang dicatat sebelum ini.

Semalam, harga emas sedikit berubah apabila didagang berhampiran paras tertinggi dalam tempoh empat minggu semalam sementara pasaran UK, China dan Amerika Syarikat ditutup dan sekali gus memperlahankan aktiviti perdagangan di seluruh dunia.

Data NFP Amerika Syarikat juga dikatakan antara data yang amat dinantikan sepanjang minggu ini bagi mendapatkan petunjuk yang lebih jelas mengenai prospek kenaikan kadar faedah oleh Fed menjelang akhir tahun ini.

Selain daripada laporan pekerjaan bulanan, kalendar minggu ini juga bakal menampilkan data pertumbuhan sektor perkhidmatan, pembuatan, keyakinan pengguna, jualan kereta dan laporan perbelanjaan peribadi di AS.

Menurut bacaan fed rate monitor tools, pelabur kini meletakkan jangkaan sebanyak 80 peratus bagi potensi kenaikan kadar dalam mesyuarat yang bakal diadakan pada 13 hingga 14 Jun.

Walau bagaimanapun, peserta pasaran tidak yakin bahawa Fed akan dapat mencapai sasaran untuk menaikkan kadar dua kali lagi tahun ini dengan jangkaan kedua untuk kenaikan kadar bulan Disember yang hanya diletakkan pada 35 peratus.

Pelabur juga dilihat mengetepikan sebarang kebimbangan geopolitik yang berpunca daripada ujian peluru berpandu yang dilepaskan oleh Korea Utara pada Isnin.

Musim Panas Yang Bakal Bermula di AS Dijangka Bakal Membantu Menurunkan Stok Petrol

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat