Emas Kembali Didagang Meningkat Selepas Mencatat Kerugian Pada Minggu Lepas

55

Emas memasuki dagangan melonjak pada hari Jumaat menjelang mesyuarat menteri kewangan daripada peneraju ekonomi terbesar di dunia yang bakal diadakan di Itali pada hujung minggu ini bagi membincangkan isu perdagangan termasuk pertukaran matawang.

Emas bagi penghantaran Jun di bahagian Comex New York Merchantile Exchange meningkat sebanyak 0.21 peratus kepada $1,226.75.

Semalam, harga emas diniagakan lebih tinggi pada Khamis disebabkan kelemahan US Dollar walaupun beberapa data ekonomi dicatat positif.

Niaga hadapan emas didagangkan melebihi paras terendah dalam tempoh lapan minggu gara-gara pergolakan politik di Washington selepas Presiden Trump memecat Pengarah FBI, James Comey. Namun begitu, keuntungan emas dihadkan apabila data inflasi dan data tuntutan pengangguran dikeluarkan lebih baik dari jangkaan.

Data inflasi Amerika Syarikat dilaporkan meningkat sebanyak 0.5 peratus pada bulan April, di atas jangkaan peningkatan sebanyak 0.2 peratus.

Sementara itu, bilangan rakyat Amerika yang memfailkan insurans tuntutan pengangguran menurun kepada tahap yang paling rendah dalam tempoh 28 tahun.

Laporan bullish daripada Jabatan Buruh ini secara tidak langsung menguatkan lagi prospek kenaikan kadar penanda aras bagi bulan Jun.

Menurut Fed rate monitor tools, 80 peratus pelabur menjangkakan Fed akan menaikkan kadar bagi bulan Jun berbanding 63 peratus pada minggu sebelumnya.

Emas dikatakan sensitif terhadap kenaikan kadar kerana ia berupaya untuk merubah harga untuk memiliki logam berkenaan.

Ini Keputusan Rundingan AS dan China Bagi Mengurangkan Defisit Perdagangan AS!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat