Emas Tidak Kesampaian Tembus $2,400, USD Sempat Mengukuh Dorongan Hawkish Fed

457

Emas jatuh pada sesi pertengahan Amerika Utara pada Khamis di bawah $2,390 apabila hasil Perbendaharaan AS memulih dan memberi sokongan naik kepada mata wang USD.

Laporan CPI AS pada Rabu lepas telah membantu emas untuk melonjak tinggi menghampiri $2,400 namun pada Khamis sentimen pasaran agak bercelaru dan mengheret ia turun akibat aktiviti pengambilan untung pada penutup minggu.

Sementara itu, harga emas kini diletakkan pada posisi $2,377.89 iaitu meningkat sedikit pada 0.05% sejak ia dibuka pada awal sesi dagangan pagi tadi.

Wall Street juga terus didagangkan menghampiri paras tertinggi dan menjejaskan selera aset selamat seperti emas untuk mendaki lebih tinggi.

Data ekonomi AS terus memacu harga emas selepas angka bilangan rakyat Amerika Syarikat dalam pengangguran meningkat melebihi anggaran tidak jauh dengan bacaan sebelumnya.

Laporan lain seperti permit pembinaan turut merendah dan perumahan meningkat April berbanding Mac walaupun tidak mengenai ramalan.

Presiden Fed Richmond, Thomas Barkin mengakui bahawa inflasi semakin berkurangan sambil menekankan ia perlu mengambil masa yang lebih panjang untuk mencapai sasaran Fed pada 2%.

Presiden Fed Cleveland, Loretta Mester menyatakan persetujuan terhadap CPI terkini dengan berkata bahawa dasar semasa adalah sesuai kerana Fed masih menilai data ekonomi yang akan datang.

Dari sudut pandang teknikal, aliran emas masih menunjukkan tanda kenaikan walaupun berundur di bawah kawasan $2,380 selepas momentum kukuh ‘buy’ seperti yang digambarkan dalam penunjuk Indeks Kekuatan Relatif (RSI).

Jika ia jatuh ke paras terendah menyamai paras $2,332 pada 13 Mei, ia merupakan satu kaedah pembetulan harga yang lebih mendalam.

Dalam senario defensif ini, pasaran menyasarkan ia akan diletakkan pada sokongan di paras terendah 8 Mei pada $2,303 diikuti dengan Purata Pergerakan Mudah (SMA) 50 hari pada $2,284.

Jika berlaku pembalikan, sasaran tinggi akan menuntut semula kawasan $2,400 sebagai lanjutan keuntungan seterusnya dan mengejar ATH pada $2,431 sebelum ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat