Empat Peristiwa Besar yang Mampu Memberi Impak kepada Pasaran Matawang

264

Tidak dapat dinafikan lagi nilai matawang bergerak disebabkan aspek-aspek ekonomi, sentimen, dan faktor geopolitik. Lihat saja pergerakan matawang Ringgit sejak dua tahun lepas semasa ia didagangkan pada paras tertinggi, dan hari ini nilainya telah menyusut sebanyak 31 peratus sejak itu.

Bukan itu sahaja, pasaran ekuiti dan bon juga bergerak atas faktor ekonomi sama ada faktor dalaman atau luaran.

Walaupun kita sudah memasuki bulan November dan masih ada kurang dua bulan lagi menuju 2017, masih ada peristiwa-peristiwa besar ekonomi dalam tahun 2016 yang mampu mempengaruhi pasaran kewangan dunia. Antaranya ialah undian presiden Amerika, mesyuarat The Fed (Bank pusat US) pada Disember, geopolitik Kesatuan Eropah, dan juga kemungkinan bail-out (bantuan kewangan) kepada Deutshe Bank.

Setiap peristiwa besar ini mampu memberikan volatility (naik-turun) dalam pasaran dan pergerakan pasaran yang sukar dijangka. Mari kita lihat empat peristiwa (events) besar ini:

 

Pilihanraya Presiden Amerika Syarikat

Hillary Clinton dilihat sebagai calon yang akan lebih banyak mengekalkan polisi semasa negara ini kerana faktor dari Parti yang sama dengan Presiden ketika ini Barack Obama. Oleh itu, kemenangan Clinton dianggap tidak memberikan banyak kesan kepada pasaran kewangan.

Apa pula yang akan terjadi jika calon Republikan, Donald Trump yang memenangi pilihanraya ini? Dengan jangkaan kemenangan kepada Clinton, akan berlaku kejutan dalam pasaran jika Trump memenangi pilihanraya.

Cuba ingat semula apa yang berlaku kepada undian referendum Brexit Jun lepas yang mana pasaran menjangkakan kebarangkalian yang tinggi untuk Britain kekal dalam Kesatuan Eropah. Namun, undian majoriti adalah untuk Britain keluar dari kesatuan. Pasaran kewangan, terutamanya nilai matawang Pound Sterling jatuh sebanyak 10% dalam masa yang singkat. Oleh itu, pemain pasaran perlu mengekori rapat berita terkini agar mengetahui jangkaan kepada hasil undian itu nanti.

 

Mesyuarat FOMC, 14 Disember

Pasaran hadapan memberikan kebarangkalian sebanyak 74% untuk The Fed (Bank Pusat US) menaikkan kadar faedah pada mesyuarat pertama selepas undian presiden US.

Jika betul The Fed menaikkan kadar, akan menguatkan nilai US dollar dan memberikan tekanan kepada harga komoditi dan matawang komoditi yang lain seperti dollar Kanada dan Aussie.

Apa pula yang akan terjadi jika The Fed tidak menaikkan kadar? US dollar pula akan jatuh kerana sebelum itu pasaran menjangkakan kebarangkalian yang tinggi kadar faedah akan dinaikkan.

 

Faktor Geopolitik Kesatuan Eropah

Empat negara besar dalam Kesatuan Eropah akan mengadakan pilihanraya sebelum hujung tahun 2017 iaitu, Itali, Belanda, Perancis dan German. Jika sentimen buruk berterusan dalam kesatuan dengan perdebatan tentang identiti nasional, pertumbuhan ekonomi rendah dan polisi imigran akan menyebabkan ketaktentuan dalam pasaran kewangan Eropah.

Kita dapat lihat perdebatan yang berterusan tentang isu Britain yang masih lagi belum menemui kata sepakat antara ahli Kesatuan. Britain yang ingin mendapatkan akses penuh kepada pasaran tunggal ini selepas Brexit mendapat tentangan daripada ahli yang lain yang merasakan hal ini tidak adil kepada mereka.

 

Isu Bail-out (bantuan kewangan) kepada Deutsche Bank

Deutshe Bank adalah bank terbesar bagi ekonomi terbesar dalam blok Kesatuan Eropah iaitu German. Bank ini berhadapan pelbagai masalah sejak tahun 2009 dan menyebabkan kejatuhan harga sahamnya hampir 83% sejak itu daripada 78.6 USD kepada 13.92USD setakat hari ini.

Deutsche Bank juga berhadapan dengan saman Department of Justice (Jabatan Kehakiman US) sebanyak 14 Billion USD atas tuduhan berperanan dalam menyebabkan  kejatuhan sektor perumahan pada 2008 di Amerika.

Deutsche Bank dikatakan, adalah antara bank pertama yang dapat menghidu kejatuhan pasaran hartanah US pada 2008 dan atas jangkaan kepada kejatuhan ini, mereka adalah antara pemain pasaran yang menjual aset hartanah yang bermula pada tahun 2005. Pun begitu, hari ini Deusche Bank berhadapan dengan pelbagai masalah untuk meyakinkan pelabur kepada mereka.

Apa yang menambahkan risiko kepada bank ini ialah laporan yang mengatakan kerajaan German sendiri tidak mahu membuat bail-out (bantuan kewangan) kepada bank ini. Ditambah lagi dengan kenyataan Bank Dunia (IMF) bahawa Deutsche Bank adalah penyumbang terbesar kepada systemic-risk di dalam pasaran global.

Dalam bidang kewangan, Systemic-risk adalah risiko kejatuhan keseluruhan sistem kewangan atau pasaran kewangan yang disebabkan oleh satu-satu entiti. Kita sudah pernah melihat perkara seperti ini berlaku apabila Lehman Brothers membawa ekonomi Amerika jatuh pada 2008.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat