Endgame! Rusia Sebagai Negara Pertama Agih Vaksin

1,905

Rusia kini boleh menarik nafas lega apabila Kementerian Kesihatan Rusia mengumumkan batch pertama vaksin COVID-19, Sputnik V telah bersedia untuk diedarkan kepada rakyat dalam masa terdekat.

Sputnik V merupakan vaksin pertama yang didaftarkan Rusia pada 11 Ogos lalu.

Susulan daripada pengumuman itu, vaksin tersebut mula menjadi tumpuan dunia, termasuk World Health Organization (WHO) berikutan persoalan mengenai keberkesanannya terhadap tubuh badan manusia.

Walaupun dilanda kontroversi, Sputnik V dilaporkan telah menerima sambutan baik dari negara luar termasuk UAE, Arab Saudi, Indonesia, Filipina, Mexico, Brazil dan India.

Vaksin tersebut telah melepasi ketiga-tiga fasa ujian klinikal di makmal sebelum diputuskan untuk diedarkan kepada golongan berisiko tinggi seperti guru dan doktor terlebih dahulu.

Vaksinasi terhadap golongan tersebut akan dijalankan pada minggu ini, serentak dengan ujian klinikal pasca pendaftaran.

Setelah itu, barulah vaksin tersebut diedarkan kepada orang awam, seperti yang dinyatakan oleh Kementerian Kesihatan Rusia.

Susulan daripada khabar tersebut, Datuk Bandar Moscow, Sergey Sobyanin meluahkan harapannya vaksinasi terhadap majoriti penduduk Rusia dapat dijalankan beberapa bulan akan datang.

Disangka tuah memihak kepada Singapura, rupanya Rusialah juara! Tanpa disangka negara ini mengalahkan negara-negara besar lain, yang sedang bersaing mendapatkan vaksin koronavirus.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat