Era Kripto – Ini 5 Syarikat S&P 500 Menerima Bitcoin Sebagai Bentuk Pembayaran!

930

13 tahun yang lalu Bitcoin secara rasmi mula dilancarkan. Bitcoin whitepaper hasil karya Satoshi Nakamoto yang sehingga kini masih menjadi satu identiti misteri dikeluarkan bertepatan pada Oktober 2008. Lebih 1 dekad ini Bitcoin telah melalui pelbagai episod penting. Bermula dari satu yang tidak diendahkan, kini menjadi satu perkara yang menjadi pusat perhatian.

Sehingga sekarang banyak syarikat telah mula menerima bitcoin dan kripto sebagai satu bentuk pembayaran. Beberapa tahun lepas (5 tahun lalu), bitcoin sebagai satu bentuk pembayaran dilihat sukar untuk direalisasikan. Ada yang menyatakan bahawa perkara ini sukar untuk dihadam, bagaimana nak menggunakan bitcoin membeli barangan runcit dan perkara ini tentu tidak diminat dalam kalangan penggiat industri.

Seiring peredaran waktu, syarikat mula mengambil risiko atas permintaan dalam pasaran. Beberapa syarikat dan kedai pada ketika ini telah membolehkan orang ramai membeli sesuatu dengan matawang kripto dan bitcoin. Berikut adaah syarikat atau anak syarikat S&P500 yang menerima bitcoin sebagai bentuk pembayaran. Syarikat-syarikat ini telah menjalin kerjasama dengan pelbagai rakan kongsi fintech agar dapat melancarkan proses.

1. Starbucks

Peminat starbucks boleh membeli secawan kopi mereka dengan bitcoin dengan memuatkan mata wang kripto ke dalam aplikasi Starbuck dan ini mula dilancarkan sejak Mac 2020. Starbucks telah menerima BTC dengan penggunaan platform yang dikendalikan oleh Bakkt, pengurus dan pertukaran aset digital yang dibangunkan oleh syarikat yang memiliki Bursa Saham New York. Harus dimaklumi ini termaktub pada tempat tertentu dan masa tertentu.

2. Microsoft

Sebelum ini syarikat gergasi Microsoft telah menerima bitcoin untuk pembayaran Xbox live, permainan Microsoft lain dan juga aplikasi Windows. Microsoft merupakan antara yang terawal menerima pembayaran melalui Bitcoin iaitu sejak 2014.

3. Whole Foods (Amazon, Inc.)

hole Foods mula menerima mata wang kripto untuk barangan runcit pada 2019. Eksperimen itu berjaya membuahkan hasil sehingga beberapa syarikat anak buah turut mengikut jejak langkah tersebut.

4. PayPal

Syarikat gergasi pembayaran PayPal juga turut tidak ketinggalan dengan menawarkan sokongan pembayaran melalui Bitcoin pada awal April 2021. Mulai dari itu, PayPal telah mula menambah pelbagai sokongan matawang kripto lain.

5. Twitch

Syarikat penstriman telah membolehkan penonton untuk menyokong streamer dengan menyalurkan derma menggunakan bitcoin, ether (ETH), litecoin (LTC) dan bitcoin cash (BCH).

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat