Eropah Dan Perancis Bersedia Bertindak Balas Terhadap Ancaman Trump!

655

Perancis dan Kesatuan Eropah mengeluarkan kenyataan balas pada hari Selasa bahawa mereka bersedia untuk bertindak balas jika Presiden Amerika Syarikat Donald Trump bertindak untuk meningkatkan pengenaan terhadap duti import sebanyak 100% ke atas barangan Perancis bermula daripada beg tangan sehingga kepada arak yang bernilai $ 2.4 bilion.

Ancaman pengenaan kenaikan duti hadir selepas hasil penyisatan pentadbiran A.S menemui bahawa cukai perkhidmatan digital Perancis bakal membahayakan syarikat teknologi A.S dan hal ini akan meningkatkan pertikaian perdagangan antara Eropah dan Amerika Syarikat.

“Mereka mula mengenakan cukai ke atas produk orang lain maka dengan itu kami akan melakukan hal yang sama terhadap mereka,” kata Trump di London pada Selasa menjelang sidang kemuncak NATO.

Trump sebelum ini juga mengatakan bahawa beliau tidak akan membenarkan Perancis mengambil kesempatan ke atas syarikat-syarikat Amerika dan Kesatuan Eropah melayan Amerika Syarikat dengan tidak adil dalam urusan perdagangan.

Disisi lain, Menteri Kewangan Perancis, Bruno Le Maire mensifatkan ancaman tarif A.S. terbaru adalah sesuatu yang tidak dapat diterima dan mengatakan cukai Perancis tidak mendiskriminasikan syarikat-syarikat Amerika.

Suruhanjaya Eropah mengatakan EU akan bertindak sebagai satu dan menyelesaikan pertikaian ini di perjumpaan Pertubuhan Perdagangan Dunia (WTO).

Setakat ini, Amerika Syarikat telah mengenakan 25% duti ke atas arak dan keju Perancis sebagai sebahagian daripada tindak balas yang diberikan oleh WTO terhadap subsidi pesawat EU yang menyalahi undang-undang.

Anda mungkin juga berminat