Eropah Merana, Aktiviti Ekonomi Merudum Lebih Parah!

2,909

Menghiasi sesi dagangan Eropah adalah penerbitan data ekonomi daripada Zon Eropah yang menunjukkan kemerosotan dalam kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan pada bulan Ogos, menurut data dikeluarkan S&P Global.

Aktiviti perkilangan Jerman dilaporkan menokok 49.8 pada bulan ini, sedikit lebih baik daripada jangkaan untuk meningkat 48.0 dan bacaan sebelumnya 49.3. Namun, angka yang dicatatkan ini menunjukkan sektor pembuatan kekal berada dalam penguncupan.

Sebagai nota untuk pembaca INTRADAY, angka di atas 50.0 merujuk kepada pengembangan dalam industri, manakala angka di bawah 50.0 memberi indikasi kepada penguncupan.

Ekonomi gergasi Eropah itu juga mencatatkan penguncupan dalam sektor perkhidmatan dengan hanya merekodkan peningkatan sebanyak 48.2 pada Ogos daripada 49.7 yang dicatatkan sebelum ini.

Sementara di Perancis pula, aktiviti perkhidmatan berkembang sebanyak 51.0 pada bulan ini, tetapi susut daripada 53.2 yang direkodkan pada Julai. Sektor pembuatan pula menepati jangkaan dengan penguncupan 49.0 daripada 49.5 pada bulan sebelumnya.

Sejajar dengan itu, sektor pembuatan di keseluruhan Zon Eropah jatuh ke paras terendah lebih dua tahun dengan catatan 49.7 pada bulan Ogos, manakala aktiviti perkhidmatan pula paling lemah sejak Mac 2021 pada 50.2.

S&P Global berkata bahawa data PMI terkini menunjukkan ekonomi Zon Eropah yang menguncup pada suku ketiga tahun ini. Tekanan kos sara hidup bermakna pemulihan dalam sektor perkhidmatan daripada penutupan Covid-19 telah mereda, manakala pembuatan kekal terperangkap dalam penguncupan pada bulan Ogos.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat