Ethereum Diserbu Dana Institusi, Lonjakan Besar Dalam Kelompok Pemegang 10K+ ETH!

275

Kejutan perkembangan oleh SEC bulan lalu telah mencetuskan lonjakan dalam alamat yang memegang jumlah besar ETH semasa tempoh tersebut juga semakin bertambah.

Terdapat peningkatan sebanyak 3% dalam jumlah alamat Ethereum yang memegang 10,000 atau lebih ETH dalam tempoh tiga minggu yang lalu. Metrik ini dilihat sebagai penunjuk peningkatan pelaburan institusi dan pengumpulan oleh paus Ethereum serta individu yang mempunyai nilai bersih tinggi.

Penganalisis kripto terkenal, Ali Martinez, menulis di Twitter, “Bilangan alamat Ethereum yang memegang 10,000 lebih ETH telah meningkat sebanyak 3% dalam tiga minggu terakhir, menandakan peningkatan penting dalam tekanan pembelian!”

Oleh itu, lonjakan dalam alamat dengan pegangan ETH yang besar memberi petunjuk peningkatan tekanan pembelian dan permintaan daripada pelabur bermodal besar. Ini berpotensi menjadi petanda kenaikan harga bagi Ethereum kerana pengumpulan oleh paus sering kali menjadi pendahulu kepada peningkatan harga aset.

Perkembangan berlaku sebulan selepas Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS (SEC) mencapai keputusan penting untuk meluluskan ETF spot Ethereum. Pegawai kewangan tersebut memberikan kebenaran untuk sejumlah lapan produk ETF berasingan yang menjejaki Ethereum yang dicadangkan oleh Grayscale, VanEck, ARK Invest, Franklin Templeton, Fidelity, BlackRock, 21Shares, dan Invesco Galaxy.

Penyenaraian ini akan membolehkan pelabur tradisional untuk mendapatkan pendedahan kepada mata wang kripto melalui pelaburan yang dikawal selia dan juga dijangka membuka aliran modal baru sambil meningkatkan kebolehcapaian dan kecairan arus perdana. Oleh itu, kelompok paus optimis terhadap perkembangan ini seperti yang dibuktikan oleh aktiviti pengumpulan.

Trend ini selanjutnya disahkan oleh data Glassnode, yang menunjukkan bahawa bursa pusat mengalami kekurangan bekalan untuk kedua-dua Bitcoin dan Ethereum. Hanya 11.73% daripada jumlah bekalan Bitcoin dan jumlah yang lebih rendah iaitu 10.56% bekalan Ethereum kekal di bursa utama.

Ini menunjukkan bahawa pelabur sedang menarik balik dan memegang mata wang kripto mereka di luar bursa, yang selanjutnya menandakan trend pengumpulan.

Apabila bekalan di bursa mengering, ia boleh mencipta tekanan harga menaik kerana kecairan yang tinggal diserap oleh pembeli. Menariknya, Ethereum nampaknya lebih terhad daripada Bitcoin di bursa pada masa ini.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat