EU Tawar Vaksin Percuma, China Tak Nak Ke?

133
  • Sebagai tindak balas Eropah pada lonjakan Covid-19 China
  • China bergantung pada Sinovac dan Sinopharm
  • WHO kata perlindungan vaksin China tak cukup

Ketika China bergelut dengan lonjakan terbaru Covid-19 susulan pelonggaran sekatan seluruh negara, Kesatuan Eropah (EU) tampil menawarkan vaksin percuma kepada negara itu.

Langkah itu adalah sebahagian daripada usaha pesuruhjaya kesihatan Stella Kyriakides untuk mengatur tindak balas Eropah terhadap prospek gelombang jangkitan selepas Beijing mengetepikan dasar sifar Covidnya.

Beliau dikatakan telah menghubungi China untuk menawarkan solidariti dan sokongan, termasuk kepakaran kesihatan awam serta melalui sumbangan vaksin EU.

China telah bergantung pada vaksin keluaran negara, Sinovac dan Sinopharm dalam mengawal jangkitan tetapi Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa ia tidak memberi perlindungan yang mencukupi.

Individu yang terdedah memerlukan tiga dos untuk mencegah daripada penyakit yang teruk daripada wabak itu.

Namun, ketua kecemasan kesihatan WHO, Mike Ryan berkata dua dos hanya menyediakan 50% perlindungan untuk individu berusia lebih 60 tahun dan 40% daripada mereka yang berumur lebih 80 mempunyai tiga dos.

Mengambil kira populasi penduduk China yang besar dengan ramai orang dalam persekitaran yang terdedah, tumpuan terhadap vaksinasi perlu diutamakan, ujar ketua WHO.

Berbeza dengan EU, 83% daripada populasi dewasa telah menerima vaksin sepenuhnya dan lebih daripada 1.7 bilion dos telah disampaikan kepada rakyat.

EU kini mempunyai lebihan stok disebabkan oleh pesanan vaksin yang besar di bawah kontrak jangka panjang dengan pengeluar. Justeru, lebihan tersebut  ia boleh dihantar ke China.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat