EUR/JPY Catat Penurunan Ke Paras Terendah Baru Selepas Breakout Support 122.200

490

Dagangan Euro masih lagi berisiko selepas keputusan pilihanraya parlimen Eropah yang berlangsung pada penghujung minggu lalu memihak kepada parti-parti pro-EU.

Namun kebimbangan terhadap masa depan Kesatuan Eropah ekoran parti-parti dari sayap kanan dan euroskeptik turut menguasai sebahagian kerusi di parlimen menjadi faktor yang mendorong penurunan pada dagangan Euro.

Selain itu, penganalisis juga berpendapat dagangan Euro terkesan oleh ancaman dari masalah perdagangan yang berlarutan khusunya melibatkan ketegangan antara Amerika Syarikat dan China.

Tambahan lagi, Timbalan Perdana Menteri Itali, Matteo Salvini menyatakan Suruhanjaya Eropah boleh menyaman Itali dengan jumlah bayaran 3 bilion dolar Euro kerana menyalahi peraturan defisit dan hutang yang ditetapkan oleh Kesatuan Eropah.

Oleh itu, dengan risiko pada dagangan Euro melihatkan pergerakan harga pada pasangan matawang EUR/JPY memmbuat penurunan ke paras terendah yang terbaru sejak awal Januari lalu.

Jika diperhatikan, harga pada EUR/JPY pada dagangan semalam menguji paras support pada 122.200 namun kembali pantul semula membuat kenaikan ke paras Magic Pivot pada indicator Moshed Magic Line semalam.

Kemudian harga membuat penurunan semula sehingga berjaya menembusi paras support 122.200 dan mencecah penurunan ke paras support MagicS3 pada indicator Moshed Magic Line pada penghujung sesi pasaran Amerika.

Dagangan yang bersambung pada hari ini menunjukkan sedikit kenaikan pada sesi Asia menyentuh paras 122.200 semula dan membentuk zon SBR (support become resistance) yang baru pada chart EUR/JPY.

Harga membuat penurunan sehingga ke paras support 121.801 (MagicS1) menjelang awal pembukaan sesi pasaran Eropah.

Jika harga meneruskan penurunan, paras yang dilihat akan menjadi destinasi tumpuan harga adalah sekitar support 121.550 (MagicS2) atau lebih rendah lagi pada 121.100 (MagicS3) dengan terus mencatatkan paras terendah yang terbaru.

Namun jika harga kembali membuat kenaikan, paras SBR 122.200 akan kembali diuji dan jika harga berjaya menembusi paras tersebut, kenaikan seterusnya akan menguji paras resistance pada 122.502 (MagicR1) yang berada pada zon tumpuan harga.

Lihat gambar chart pasangan matawang EUR/JPY di bawah untuk rujukan teknikal analisis anda. Perhatikan paras support dan resistance pada indicator Moshed Magic Line untuk membantu anda mengawal risiko dalam dagangan harian.

Paras support: 121.801, 121.550, 121.100.

Paras resistance: 122.502, 122.952, 123.203.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat